Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Biomaterial care îngroașă corneea

de Florentina Ionescu - aug. 4 2023
Biomaterial care îngroașă corneea

Oamenii de știinţă au descoperit un nou tip de biomaterial care este activat cu ajutorul luminii albastre și care ar putea salva vederea pacienţilor.

Keratoconusul este o boală oculară degenerativă, progresivă, ce duce la subţierea corneei. Dacă nu este tratată, această subţiere poate produce orbire. Dorind să vină în ajutorul pacienţilor cu această boală oculară, oamenii de știinţă de la Universitatea din Ottawa* au creat un nou material experimental, injectabil. Activat de impulsuri de joasă energie de lumină albastră, acesta duce la îngroșarea corneei compromise.

O lucrare** ce prezintă pe larg detaliile despre cercetarea biomaterialului a fost publicată recent în jurnalul Advanced Functional Materials. Materialul are anumite ingrediente-cheie, cum ar fi peptide și glicozaminoglicani. În cadrul unei proceduri relativ simple, chirurgii creează un mic „buzunar” în interiorul corneei afectate, în care este introdus materialul experimental. 

Odată injectat, el este expus la impulsuri de joasă energie de lumină albastră. Substanţa se întărește și ia forma unui ţesut similar corneei, cu o structură 3D, în decurs de câteva minute, iar apoi devine transparentă.


Surse:

*https://www.uottawa.ca/about-us/media/news-all/healing-power-light-uottawa-team-advances-clear-vision-eye-repair
**https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202302721
https://newatlas.com/medical/blue-light-cornea-thickening-injectable-biomaterial/


Notă autor:

Foto: University of Ottawa

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe