Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pericolele expunerii prelungite la soare în cazul ochilor

de Florentina Ionescu - iul. 18 2023
Pericolele expunerii prelungite la soare în cazul ochilor

Asociația Suport pentru Educație și Sănătate lansează campania de informare și educare privind pericolele expunerii prelungite la soare, a efectelor luminii solare în sezonul estival.

Campania „Nu pierde din vedere!”, realizată de Asociația Suport pentru Educație și Sănătate, are drept scop informarea publicului larg despre afecțiunile oftalmologice ce pot apărea din cauza expunerii excesive la soare. 

Persoanele care se confruntă cu senzații de arsură, durere și/sau usturime, senzația de pierdere sau diminuare a vederii, cauzate de o posibilă expunere prelungită și neprotejată la soare trebuie să se adreseze medicului oftalmolog, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Cea mai importantă afecțiune oftalmologică degenerativă care poate avea drept cauză expunerea prelungită la soare este cataracta. Până la 20% dintre cataracte pot fi cauzate de supraexpunerea la radiațiile UV”, precizează doctor Ioana Gobej, medic primar oftalmolog în cadrul clinicii LOTUS-MED. 

Specialiștii atentionează că expunerea exagerată la razele UV poate provoca și una sau mai multe dintre următoarele boli oculare: afectarea malignă a pielii în jurul pleoapelor, fotoretinita, keratoconjunctivită acută, etc. 

Ce boli oculare pot fi dezvoltate în urma expunerii excesive la soare

Expunerea la soare poate provoca cancer de pleoape, care apare pe pleoapă sau în interiorul ei. De obicei, este clasificat că o tumoră epitelială. Acest tip de tumoră implică cel mai frecvent pielea sau glandele de la nivelul pleoapei. 

Expunerea puternică la lumina soarelui, poate provoca keratoconjunctivită acută. Aceasta este o arsură a corneei foarte dureroasă, care provoca tulburări de vedere timp de 6 până la 24 de ore. 

Observarea soarelui prin nori, fără un filtru special, poate duce la fotoretinită. Deteriorarea fotoreceptorilor în fotoretinită poate duce la deficiență vizuală permanentă. 

Și cataracta poate avea drept cauză expunerea prelungită la soare 

Cercetările arată că unul din cinci cazuri de cataractă ar putea fi prevenit cu o protecție adecvată a ochilor și cu expunerea redusă la lumina soarelui. Conform acestora, cu cât ochii sunt mai expuși la razele soarelui, cu atât cristalinul va îmbătrâni mai repede. Așa își va pierde transparența, va deveni mai opac în timp, se mai arată în comunicat. 

Medicii oftalmologi menționează că unii oameni sunt mai sensibili la soare decât alții. Acesta este cazul copiilor înainte de vârsta de 10-12 ani, deoarece lentilele lor filtrează doar parțial razele UV. 

Recomandările medicilor oftalmologi

În cazul cataractei, primul pas pentru reducerea riscului este purtarea de ochelari de soare care blochează UV și pălării cu boruri. Este de preferat ca ochelarii de soare să asigure și protejarea vederii periferice și să fie dotați cu protecție UVA/UVB, informează medicii oftalmologi. Sunt menționate de specialiști mai multe soluții pentru a proteja ochii: alegerea ochelarilor, lentile polarizate, lentile de contact anti-UV, etc. 

Dacă ochii sunt arși de soare, senzația neplăcută vă apărea în două până la trei ore de la expunere. Pentru arsurile solare ușoare, autovindecarea poate apărea în 48 de ore, deși există simptome neplăcute și uneori descurajante, cum ar fi senzația de „ochi ars de soare”. 

Consultul de urgență la medicul oftalmolog este necesar persoanelor cu ochi sensibili, care au suferit deja leziuni corneene sau dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore.

Mai multe detalii despre campania „Nu trece cu vederea!” pot fi găsite pe www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte/nu-pierde-din-vedere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe