Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets

Aplicaţie care detectează bolile oculare

de Florentina Ionescu - iul. 28 2023
Aplicaţie care detectează bolile oculare

Datorită unei aplicaţii de mobil ar putea fi depistate precoce bolile oculare care cauzează orbirea.

Studenţii unui program de masterat în Bioinformatică și Biostatistică de la Universitat Oberta de Catalunya au dezvoltat recent o aplicaţie de mobil* capabilă să detecteze, în decurs de doar câteva secunde, dacă o persoană suferă de glaucom, de retinopatie diabetică ori de cataractă. Acestea sunt trei dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii la nivel mondial.

Inteligenţa artificială de la baza aplicaţiei analizează o fotografie tip selfie și eliberează un diagnostic. Dacă acesta este pozitiv, aplicaţia direcţionează utilizatorul către cel mai apropiat oftalmolog.

Proiectul celor doi studenţi se numește BegIA și este special creat pentru a fi folosit în acele părţi ale lumii unde pacienţii nu au acces ușor la servicii medicale. Aplicaţia lor a câștigat recent un premiu (Ramón Molinas Foundation Prize for Social Impact) pentru impactul social pe care îl are.

BegIA folosește un algoritm de inteligenţă artificială (un fel de reţea neuronală) capabil să canalizeze tehnicile de învăţare profundă pentru a recunoaște, într-o imagine realizată cu camera foto a unui telefon mobil, dacă persoana are o afecţiune oculară.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape 2,2 miliarde de persoane din lume suferă de o formă de afectare vizuală ori de orbire. Jumătate dintre aceste cazuri ar fi putut fi prevenite dacă pacienţilor li s-ar fi stabilit un diagnostic precoce. Depistarea timpurie este motivul care se află la baza nașterii proiectului BegIA, termen care înseamnă „ochi” în limba bască.


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-07-mobile-app-early-eye-diseases.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe