Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cancerul pancreatic, detectat în stadiu incipient cu ajutorul unei platforme de IA

de Magdalena Tănăsescu - nov. 27 2023
Cancerul pancreatic, detectat în stadiu incipient cu ajutorul unei platforme de IA

O platformă de inteligenţă artificială (IA) care poate ajuta la detectarea cancerului pancreatic în stadiu incipient pe baza imagisticii cu raze X de înaltă precizie a fost dezvoltată de o echipă de cercetători chinezi.

Metoda „deep learning” PANDA, creată de Alibaba's Damo Academy, poate amplifica şi identifica unele caracteristici patologice subtile în imaginile CT simple, dificil de detectat cu ochiul liber. Iniţial, instrumentul PANDA a fost antrenat prin utilizarea unui set de date de la un număr de 3.208 pacienţi dintr-un singur centru.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, instrumentul de inteligenţă artificială a atins o sensibilitate de 94,9% şi o specificitate de 100% în cazul unui grup intern de testare alcătuit din 291 de pacienţi de la Institutul pentru Boli Pancreatice din Shanghai.

Modelul a fost ulterior validat pe grupuri externe formate din persoane de la mai multe centre - în total, 5.337 de pacienţi din China şi din Republica Cehă - pe baza tomografiilor CT abdominale. Sensibilitatea şi specificitatea sa au fost de 93,3%, respectiv 98,8%, depăşind performanţele unui radiolog mediu, transmite Agerpres

Modelul PANDA a fost utilizat în mediul clinic de peste 500.000 de ori, înregistrându-se doar un rezultat fals pozitiv la un număr de o mie de teste. Conform cercetătorilor, PANDA ar putea deveni un nou instrument pentru screening-ul pe scară largă al cancerului pancreatic. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe