Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cât de periculoasă e „banana”, distracția preferată a românilor la mare

de L. Budin - iul. 7 2023
Cât de periculoasă e „banana”, distracția preferată a românilor la mare

Medicii atrag atenția că sporturile de vară, săriturile în apă și chiar și „banana”, atât de căutată de turiștii români pe litoral, pot fi periculoase.

În timpul vacanței, riscul accidentelor crește direct proporțional cu gradul de relaxare - astfel că medicii le recomandă turiștilor să fie atenți și precauți la condițiile în care fac anumite sporturi, mai ales dacă sunt într-un loc nou sau dacă o fac pentru prima dată, se arată într-un comunicat.

Traumatismele articulare precum entorsele sau fracturile de gleznă sunt frecvente în timpul vacanței la mare. Acestea pot apărea în situații neprevăzute, de exemplu atunci când intrăm în mare și întâlnim teren accidentat sau când suntem loviți de valuri mari sau de persoane care aleargă prin apă. De asemenea, sporturile nautice practicate la viteze mari pot duce la accidente grave și fracturi. De exemplu, sportul numit «banana», în care turiștii sunt trași pe apă cu o viteză mare, poate fi extrem de periculos”, explică dr. Toma Cucu, medic primar ortopedie și traumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

Viteza de deplasare face ca suprafața apei să nu mai aibă proprietățile cunoscute, impactul fiind similar cu cel produs de o suprafață dură precum betonul, adaugă specialistul. 

De asemenea, utilizarea ski-jet-urilor sau practicarea wakeboardingului pot duce la accidente severe și pot pune în pericol și alte persoane”, subliniază dr. Toma Cucu.

Pentru a preveni astfel de accidente, sporturile de viteză nu ar trebui practicate de persoane care au consumat alcool sau care au petrecut multe ore în soare, recomandă specialistul. Înainte de a merge la plajă, fiecare vilegiaturist ar trebui să consulte prognoza meteo, să fie atent la viteza vântului și înălțimea valurilor și, mai ales, să urmeze indicațiile salvamarilor, se mai arată.

În plus, este important să nu sărim în apă într-un mediu necunoscut, fără să avem informații despre adâncimea apei, aspectul fundului mării sau prezența obiectelor periculoase precum pietrele. Cele mai grave accidentări, inclusiv fracturi de coloană, paraplegie sau chiar deces, se produc adesea în astfel de situații, în care persoanele se aruncă în apă fără a-și proteja mâinile în față, fără a avea pregătirea necesară sau fără a cunoaște locul respectiv. Persoanele fără experiență nu ar trebui să se expună unui risc major, cum ar fi săritura de pe cea mai înaltă trambulină sau în mare într-un loc necunoscut. De asemenea, dacă practică astfel de sporturi, este recomandat să fie însoțiți de alte persoane care pot interveni în caz de necesitate”, explică dr. Toma Cucu. 

În cazul unei accidentări ortopedice, cum ar fi o fractură, recunoașterea simptomelor și acordarea primului ajutor pot fi cruciale până la sosirea ajutorului medical profesionist. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe