Newsflash
Internaționale Știri

Cei ce ascultă muzică înaintea unei competiții sportive și-ar putea îmbunătăți performanțele

de L. Budin - aug. 16 2023
Cei ce ascultă muzică înaintea unei competiții sportive și-ar putea îmbunătăți performanțele

Un grup de cercetători norvegieni a vrut să știe dacă o bucată muzicală ascultată înaintea unei competiții sportive determină îmbunătățirea performanțelor fizice.

Cei care fac exerciții fizice în mod regulat au remarcat poate faptul că efortul e susținut de muzica ascultată pe fundal. Cercetătorii au numit fenomenul „efect ergogenic”: muzica potrivită poate face sportivul să se simtă mai puțin obosit, provocând reacții pozitive în întregul organism, informează MedicalXpress

Se știe că muzica poate ameliora performanțele în cursul exercițiilor fizice. Însă sportivii nu pot să poarte căști în timpul competițiilor. Am vrut să înțelegem ce se întâmplă dacă un sportiv ascultă muzică înaintea unei competiții”, a explicat Aron Laxdal, profesor asociat la Universitatea din Adger (UiA), Norvegia.

Cercetătorii au avut drept subiecți 40 de tineri soldați, bărbați și femei, și au folosit două versiuni ale unei melodii tehno compusă special pentru studiu. Au ales militari cu vârste și gusturi muzicale asemănătoare, relativ bine antrenați din punct de vedere fizic, a explicat prof. Laxdal. 

Pentru a avea control asupra variabilelor care puteau afecta rezultatele, muzica a fost aleasă cu grijă, pentru ca impactul emoțional generat de o melodie anume să nu atingă extremele, pozitive sau negative.

Oamenii de știință trebuiau să găsească o bucată muzicală pe care niciunul dintre participanți nu o auzise înainte. Soluția a fost oferită de un absolvent în specialitatea muzică electronică, de la Facultatea de Arte din cadrul UiA. El și-a îndemnat studenții să creeze o bucată muzicală pe gustul subiecților, fără intervenții vocale, căreia i se putea ajusta tempo-ul și care ar fi fost în măsură să-i încurajeze pe subiecți să facă mișcare. 

Cercetări anterioare ale UiA au arătat că indivizii reacționează fizic la muzica dance electronică (EDM), fie că vor sau nu.

Într-o serie de experimente, celor 40 de tineri soldați – 23 de bărbați și 17 femei – li s-a dat să asculte fie versiunea rapidă, fie cea mai lentă a bucății muzicale, iar un grup nu a ascultat muzică deloc. Apoi, au fost întrebați cum se simțeau, și au fost îndemnați să facă exerciții, preț de 30 de secunde, pe un aparat de vâslit – rowing machine. 

Cercetătorii au măsurat efectul muzicii pe două paliere: pe plan psihic și pe plan fizic. 

Participanții care au obținut cele mai bune rezultate în ambele pe ambele paliere sunt cei care au ascultat muzică. Nu a contat dacă muzica era rapidă sau lentă, ea a avut un efect preparator pozitiv asupra subiecților, comparativ cu grupul de militari care n-au ascultat muzică”, a explicat Laxdal.

Cei care au ascultat muzică rapidă au fost și cei care au depus cel mai mult efort în timpul exercițiilor. 

Acest lucru demonstrează că sportivii care ascultă muzică înaintea competițiilor vor obține și mai multe avantaje psihologice”, a explicat cercetătorul. 

Studiul a fost publicat în revista Music & Science. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe