Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Cercetătorii italieni cer ca emojiurile să reflecte biodiversitatea

de L. Budin - dec. 15 2023
Cercetătorii italieni cer ca emojiurile să reflecte biodiversitatea

Oamenii de ştiinţă italieni au lansat un apel pentru o mai mare diversitate a emojiurilor, după ce au ajuns la concluzia că „arborele vieţii” nu este reprezentat în mod complet în Emojipedia.

Stefano Mammola, Mattia Falaschi şi Gentile Francesco Ficetola, biologi italieni în domeniul conservării naturii, au trecut în revistă emojiurile reprezentând plante şi animale, disponibile în enciclopedia online Emojipedia, după care le-au comparat cu biodiversitatea din lumea reală, informează dpa și Agerpres.

Per ansamblu, ei au identificat emoji care reprezintă 112 organisme - 92 animale, 16 plante, o ciupercă şi un microorganism.

Emojiurile disponibile în prezent cuprind o gamă largă de specii animale, în timp ce plantele, ciupercile şi microorganismele sunt subreprezentate, au remarcat biologii. 

O favorizare taxonomică atât de puternică este în conformitate cu înţelegerea biodiversităţii la nivel social din acest moment, care tinde să prioritizeze animalele în defavoarea altor taxoni”, au adăugat autorii studiului.

Potrivit cercetării, „în rândul animalelor, vertebratele sunt în mod semnificativ suprareprezentate în comparație cu diversitatea lor efectivă, în timp ce artropodele sunt subreprezentate”. 

Cercetătorii italieni au constatat o creştere semnificativă în ceea ce priveşte biodiversitatea emojiurilor după ce numărul taxonilor din lumea animalelor reprezentaţi prin emoji a crescut de peste două ori în perioada 2015-2022. Anelidele au început să fie reprezentate în 2020 - odată cu adăugarea emojiului pentru „vierme” -, urmate în 2021 de cnidaria, prin adăugarea unui emoji pentru coralul roşu.

Această creştere a diversităţii filogenetice determinate de taxoni mai puţin cunoscuţi subliniază un trend pozitiv de oportunităţi amplificate în scopul «emojificării» comunicării din sectorul biodiversităţii, ceea ce permite utilizatorilor de platforme digitale să discute mai eficient o serie de subiecte şi sentimente referitoare la biodiversitate”, au scris cercetătorii italieni. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe