Newsflash
ACTUALITATE Știri

Certificatele persoanelor cu handicap ireversibil devin permanente

de Magdalena Tănăsescu - oct. 26 2023
 Certificatele persoanelor cu handicap ireversibil devin permanente

Un proiect de lege care scutește persoanele cu handicap să se prezinte la evaluările periodice ale comisiei de specialitate pentru a li se prelungi termenul certificatului a fost votat în Camera Deputaților.

Ca urmare, certificatul va deveni unul permanent pentru persoanele cu handicap ireversibil, menționează site-ul stiri.tvr.ro

Proiectul de lege reglementează obligaţia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil. Mai exact, în cazul persoanelor care nu pot urma programe de recuperare nu va mai fi necesară prezentarea la reevaluări periodice.

De altfel, autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în proiect se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii USR și a fost adoptat de Camera Deputaților, care este și forul decizional în acest caz. Legea este trimisă la promulgare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe