Newsflash
Știri

Code for Romania lansează o hartă a clădirilor vulnerabile la seism

de L. Budin - oct. 12 2023
Code for Romania lansează o hartă a clădirilor vulnerabile la seism

S-a lansat prima soluție din Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000: „Acasă, în siguranță”, dedicată cetățenilor care locuiesc în zone cu risc seismic din țară.

Soluția a fost realizată de MKBT: Make Better și Code for Romania, cu sprijinul Fundației Comunitare București, se arată într-un comunicat. 

În premieră, publicul are acces la o hartă a clădirilor rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.

Potrivit datelor publice disponibile în acest moment, în 2011 doar 0,073% din clădirile României erau expertizate cu privire la riscul seismic. 

Ca termen de comparație, e ca și cum, dintr-un oraș de dimensiunea Buzăului, din 100.000 de locuitori, doar 73 s-ar duce la medic pentru o evaluare a stării de sănătate”, se arată în comunicat. 

Pentru prima dată, sunt disponibile în mod centralizat informații complexe privind riscul seismic, modalități de protecție și alte informații vitale despre locuire într-un teritoriu cu infrastructură fragilă și îndelung neglijată de autorități. 

De acum, oricine poate verifica dacă o clădire se află pe lista celor vulnerabile seismic pe harta tuturor clădirilor vulnerabile rezidențiale expertizate în România, clădiri a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern.Pe «Acasă, în siguranță» dezvoltăm și transmitem materiale informative despre măsuri de reducere a riscurilor generate de activitatea seismică și, în același timp, inițiem acțiuni de colectare, procesare și «traducere» pentru publicul larg de date menite să crească conștientizarea privind riscul seismic”, se explică în comunicat. 

Între resursele de bază se prezintă harta interactivă a tuturor clădirilor deja expertizate și încadrate în categorii de risc seismic și informație structurată: 

  • resurse pe înțelesul tuturor despre riscul seismic;
  • acțiuni pe care le poate realiza oricare dintre noi pentru a ne proteja;
  • știri despre acțiuni ale instituțiilor și organizațiilor active în domeniu;
  • modificări legislative sau programe naționale relevante;
  • contribuții ale specialiștilor care aduc lumină asupra subiectului;
  • date și statistici.

Am integrat pe platforma Acasă, în siguranță o hartă a stocului de clădiri rezidențiale expertizate în privința riscului seismic, cele a căror expertiză a fost comunicată și transmisă către Guvern. Și informație vitală despre protecția cetățeanului, prin care ne dorim propagarea unei culturi a prevenției, responsabilitate în ceea ce comunicăm, conștientizare și responsabilitate individuală, acțiuni de sprijin și control mai susținute. Dorim să ne aliem cu cât mai multe organizații și instituții din zone afectate de cutremure din România pentru a ajunge la cât mai mulți cetățeni. Ne dorim, de asemenea, să lucrăm cât mai îndeaproape cu autorități publice și instituții de cercetare cu atribuții în domeniul reducerii riscului seismic”, a subliniat Marina Bodog, cofondator MKBT: Make Better.

Lansarea soluției „Acasă, în siguranță” s-a realizat în aceeași săptămână în care se marchează și Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor, 13 octombrie. 

Nu «la anul», nu doar de 4 martie, nu doar în momentul unui nou cutremur, ci acum ne sunt necesare soluții ușor de accesat într-un teritoriu cu un asemenea grad de risc seismic, cu clădiri nesigure și populație nepregătită pentru situații de urgență”, a precizat Bogdan Ivănel, fondator Code for Romania.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe