Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Victor Rebengiuc la 88 de ani

Viața Medicală
Candid STOICA vineri, 5 martie 2021

Elev al profesoarei Aura Buzescu, făcând parte din promoţia 1956, denumită „de aur”, Victor Rebengiuc duce în spate o carieră teatrală și cinematografică impresionantă.

victor rebengiucAlt mare actor român atinge o vârstă respectabilă în deplinătatea facultăţilor fizice și intelectuale. Elev al profesoarei Aura Buzescu, făcând parte din promoţia 1956, denumită „de aur”, Victor Rebengiuc duce în spate o carieră teatrală și cinematografică impresionantă.

Reprezentant de seamă și activ al societăţii civile, el și-a demonstrat talentul în zeci de roluri memorabile, uimind pur și simplu publicul spectator cu ascuţimea și profunzimea observaţiei psihologice.

Kovalski din „Un tramvai numit dorinţă”, de Tennesse Williams, Moromete din filmul „Moromeţii” (seria I-a) sau Apostol Bologa din „Pădurea Spânzuraţilor” – sunt doar câteva creaţii din bogatul său palmares, care, de-a lungul anilor, i-a adus numeroase premii: UCIN, UNITER, TIFF, GOPO.

N-a fost un teoretician, n-a dat lecţii de actorie în workshopuri, nu și-a explicat arta, a fost un intuitiv care s-a consumat extrem pe scenă și pe ecran. A avut de multe ori curajul să refuze roluri importante și regizori celebri, colecţionând reproșuri și acuzaţia că ar fi un actor dificil.

Fire intransigentă și extrem de pretenţioasă, era foarte greu de mulţumit de prestaţiile celor din jur și chiar de propriile interpretări, ceea ce l-a făcut de multe ori să pară dur și aspru, într-o lume obișnuită cu
convenienţele.

S-a făcut celebru și prin mesajul său politic exprimat în timpul Revoluţiei din 1989. A fost, de asemenea, purtătorul de cuvânt al unei campanii lansate în 2009 sub sloganul „Noi vrem respect”.

Scopul acesteia era schimbarea moralei și atitudinilor românilor. În iunie 2019, la 86 de ani, a protestat în piaţa Victoriei împreună cu alţi actori, nemulţumiţi de tăierile bugetare și de concedierile de la instituţiile de cultură.

La anii pe care i-a colecţionat, continuă să fie un glas autoritar în lumea teatrului și a politicii democratice, neînregimentându-se în niciun partid. Mulţi ani sănătoși înainte, Victor Rebengiuc!

Etichete: Victor Rebengiuc revolutie zilele revolutiei Tennesse Williams Un tramvai numit dorinta morometii moromete Apostol Bologa uniter gopo padurea spanzuratilor Aura Buzescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.