Newsflash
Cultură

Viziuni armonizate asupra vieţii

de Delia Scripcariu - oct. 21 2022
Viziuni armonizate asupra vieţii

La 13 octombrie s-a dat startul seriei de evenimente bilunare „Joia la Mironescu”, desfășurate sub egida Centrului Cultural „I.I. Mironescu” al UMF din Iași.

3Prima activitate derulată, „Respiraţii. Ipostaze plastice – prelegere și atelier”, a fost coordonată de dr. Richard Constantinescu și studenta Teodora-Cristina Voinia.

Acestora li s-au alăturat dr. Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, și prof. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iași. Deviza serii a fost: „Intrarea, gândirea și ieșirea sunt libere”. Formatul evenimentului reprezintă o punte între medicină și artă.

Totodată, studenţilor le este demonstrată importanţa unei viziuni armonizate asupra vieţii și le este conturată o nouă coordonată a raportării la viitoarea lor meserie. Un mod prin care să înţeleagă că a fi medic nu înseamnă doar a aduna numeroase cunoștinţe pe care să le aplice adecvat, ci și a da dovadă simultan de o anume înclinaţie spre frumos – factor care umanizează mai presus de orice.

Creaţie și recreaţie

Participanţii au putut afla care sunt semnificaţiile artei și culturii atât în viaţa oamenilor, în general, cât și a viitorilor și actualilor doctori, în particular, din discursul doctorului Richard Constantinescu în deschiderea serii. Acesta a integrat aspecte privind indispensabilitatea creaţiei și recreaţiei prin artă.

Au fost aduse în discuţie informaţii referitoare la compozitorii Giuseppe Sarti și Chopin, la pianista Elizabeth Sombart, strănepoata lui Nicolae Leon, la medicii I.I. Mironescu, Grigore T. Popa și Francisc Rainer.

2_1

De asemenea, au fost puse în lumină exemple de numeroși medici care au atins excelenţa în domeniul lor și prin intermediul artei, care i-a ajutat chiar și în dezvoltarea manualităţii. Printre aceștia au fost amintiți Harvey Williams Cushing, unul dintre fondatorii neurochirurgiei moderne, și Dumitru Bagdasar, fondatorul școlii românești de neurochirurgie.

Discuţii pe teme literare și existenţiale

Pornind de la tema aleasă a primului eveniment din seria „Joia la Mironescu”, Teodora-Cristina Voinia și-a început prezentarea cu o foarte reușită ilustrare a noţiunilor de ordin știinţific ale aparatului respirator, urmată de o scurtă descriere a conexiunilor dintre medicină și artă.

În încheiere, i-a invitat pe participanţi la o incursiune în universul artei care surprinde arborele în multiple unghiuri și ipostaze. Printre detaliile constitutive ale prelegerii au fost infiltrate variate metafore – de la arborele respirator până la arborele cunoașterii.

1_2

Din prezentarea dr. Radu Crișan-Dabija, auditoriul a putut afla cât de importantă este atașarea de latura artistică în practica medicală, dar și despre efemeritatea vieţii și necesitatea de a privi cu încredere și condescendenţă artiștii care lasă moșteniri pentru eternitate.

Curiozitatea nativă și cea cultivată a fost abordată de prof. dr. Cristian Ungureanu, în prelegerea sa. Acesta a vorbit despre deschiderea către marile întrebări ale existenţei și despre cum orice atinge excelenţa devine artă. Atelierul de pictură a fost o reală reușită, transformându-se spre seară într-o restrânsă șezătoare pe teme literare și existenţiale.

Citiți și: In memoriam

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe