Newsflash
Știri

Cum pot fi eliminate disparităţile din medicina respiratorie?

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 18 2013
Cum pot fi eliminate disparităţile din medicina respiratorie?
Ziua pneumologiei româneşti, sărbătorită în fiecare an la 3 octombrie (anul acesta este la a doua ediţie), a prilejuit organizarea mai multor evenimente, în care Societatea Română de Pneumologie (SRP) a semnalat existenţa unor riscuri majore la care ne expun afecţiunile pneumologice. În acest cadru se înscrie şi întâlnirea din 2 octombrie a.c., unde profesorul Florin Mihălţan, preşedintele interimar al SRP, a făcut o scurtă retrospectivă a acestor acţiuni, într-un context internaţional în care se pare că există multe diferenţe în medicina respiratorie.
Contează în ce ţară ne-am născut? Cu siguranţă da, în ceea ce priveşte sănătatea. Efectele disparităţilor în sănătatea respiratorie sunt foarte pronunţate, cei din grupurile sociale mai sărace sunt mai predispuşi la boli, iar inegalităţile sociale sunt asociate cu o proporţie mai mare de deces prin aceste afecţiuni, comparativ cu altele. Diferenţele speranţei de viaţă la naştere între grupurile socioeconomice cele mai sărace şi cele mai bogate pot ajunge la zece ani la bărbaţi şi şase ani la femei. Posibilitatea celor din grupurile cu nivelul socioeconomic cel mai scăzut de a face boli respiratorii este de 14 ori mai mare decât a celor din grupul cu cel mai ridicat nivel. Copiii săraci cu fibroză chistică au un risc ajustat de deces de 3,6 ori mai mare faţă de cei bogaţi. Cum poate fi scăzută povara economică a disparităţilor din sănătatea respiratorie? Prin accesul la îngrijiri preventive, tratament precoce, utilizarea furnizorilor de medicină primară în locul departamentelor de urgenţă.
American Thoracic Society şi European Respiratory Society au dat publicităţii o declaraţie politică oficială, apărută în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, menită să rezolve aceste probleme la nivel global. Cele două societăţi se angajează să reducă disparităţile între grupurile socioeconomice prin continuarea sau iniţierea lucrului cu liderii guvernelor, ai mediului academic şi ai altor organizaţii în vederea promovării cercetării şi instruirii ştiinţifice, a diseminării informaţiei medicale şi a bunelor practici, precum şi a monitorizării sănătăţii respiratorii. Eforturile includ: creşterea numărului minorităţilor subreprezentate printre profesioniştii din pneumologie şi terapia intensivă în America de Nord; ridicarea educaţiei specialiştilor pneumologi la un nivel uniform şi înalt în toată Uniunea Europeană; sprijinirea programelor de educare a publicului privind fumatul, dependenţa de droguri şi bolile rare, pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijirile adecvate; sprijinirea accesului larg al pacienţilor cu boli respiratorii la specialişti şi accesul mai mare la îngrijiri şi programe de sănătate destinate să reducă inegalităţile din domeniu; sprijinul strategiilor naţionale de control al tutunului; susţinerea creşterii conştientizării importanţei aerului curat şi sigur şi promovarea cercetărilor privind efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii respiratorii; dezvoltarea programelor de educaţie a profesioniştilor şi decidenţilor politici pentru reducerea disparităţilor în medicina respiratorie; conlucrarea cu OMS şi alte societăţi, agenţii şi organizaţii în acest scop.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe