Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - apr. 3 2013
De la Ministerul Sănătăţii

Perspectivele listei de medicamente

   Lista medicamentelor compensate şi gratuite va fi actualizată la 1 iulie a.c., conform unui protocol semnat săptămâna trecută de Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Acesta prevede ca MS să finalizeze până la sfârşitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe listă, astfel încât de la 1 iulie pacienţii să poată avea acces (şi) la medicamente de ultimă generaţie. Din a doua jumătate a anului, actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic, la fiecare 180 de zile. De asemenea, autorităţile se angajează să plătească datoriile din sistemul sanitar, de peste un miliard de euro, acumulate în perioada 2009–2012: anul acesta două treimi, restul în 2014. Protocolul mai face referire şi la metodologia de stabilire a preţurilor medicamentelor şi la taxa clawback. MS va propune Guvernului să încheie un memorandum în aprilie, care să reprezinte un angajament al ambelor părţi pe termen mediu şi lung.

Consultări

   Consultările organizate de MS privind reorganizarea sistemului sanitar i-au inclus pe reprezentanţii Colegiului Medicilor din România şi pe cei ai asociaţiilor de pacienţi. Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a punctat liniile principale ale proiectului de reorganizare şi a explicat rolul Agenţiei Naţionale de Programe de Sănătate, care va coordona toate programele, pentru funcţionarea lor eficientă. Managerii responsabili de programe vor avea printre atribuţii şi obligaţia de a ţine o legătură strânsă cu asociaţiile de pacienţi.

Implementăm Directiva

   La sediul MS a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru interministerial constituit pentru implementarea Directivei privind  drepturile pacienţilor la asistenţa medicală transfrontalieră, care va  intra  în vigoare  la 25 octombrie  a. c.. Au fost prezentate etapele  procedurale pentru transpunerea Directivei: stabilirea mecanismelor de autorizare prealabilă, definirea costurilor de decontare, elaborarea normelor de aplicare, definirea  punctului de  contact naţional  unic, promovarea  actelor normative  de  transpunere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe