Newsflash
Știri

De la Ministerul Sănătăţii

de - iul. 1 2013
De la Ministerul Sănătăţii

Consultări şi controale

   În urma consultărilor avute cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a prezentat concluziile privitoare la reglementarea şi planificarea activităţii de transplant. Astfel, ANT urmează să prezinte propuneri de modificare a OUG 35/2012 care să fie transformate în amendamente; agenţia va tarifa toate tipurile de transplant, pentru cunoaşterea costului real al acestora şi va prezenta până la sfârşitul lunii iulie o prognoză cu privire la activitatea de transplant (număr de proceduri, tipuri şi posibilitatea de a le efectua în ţară sau străinătate), pentru a se putea calcula bugetul necesar pentru anul următor; actul normativ de organizare şi funcţionare a ANT va fi modificat, astfel încât aceasta să fie în mod real cea care răspunde de politica de transplant şi să deţină pârghiile necesare; este nevoie de un program de pregătire şi formare a personalului implicat în activitatea de transplant, dar şi de o regândire a modului în care este calculat costul transplantului, astfel încât acesta să includă şi activitatea echipelor de prelevare, şi pe cea a medicilor şi asistenţilor care efectuează asemenea servicii medicale; a fost semnalată lipsa de coordonare cu CNAS pentru urmărirea traseului pacienţilor, soluţia avută în vedere fiind integrarea sistemului informatic al ANT cu cel de la CNAS.

Nereguli şi măsuri la Timiş
   În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Corpul de Control al ministrului a constatat încheierea de către spital, în ultimii cinci ani, a unor contracte de servicii de transport şi diagnostic imagistic (similare celor efectuate de spital) în valoare de aproape patru milioane de lei cu o firmă la care şeful secţiei de neurochirurgie este asociat, rezultând astfel un eventual conflict de interese al acestuia. În această situaţie, ministrul a cerut managerului spitalului înlocuirea din funcţie a şefului de secţie. Şi la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Corpul de Control a constatat o serie de deficienţe. Printre acestea, prelungirea nejustificată, de către Consiliul de Administraţie, a demersurilor pentru organizarea concursului de ocuparea funcţiei de manager al Institutului; existenţa unor datorii restante de peste două milioane de lei faţă de furnizori; nefolosirea echipamentului de tomografie computerizată pus la dispoziţia Institutului de către UMF „Victor Babeş“ din Timişoara încă din 2008. În urma acestor concluzii, ministrul a decis revocarea managerului Institutului şi a cerut CA să organizeze până la 15 iulie concursul pentru postul de manager.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe