Newsflash
Știri

Defining Moments – o carte de neocolit

de Prof. dr. Florin AMZICA - oct. 28 2013
Defining Moments – o carte de neocolit
   Vizitând spitalul Groote Schuur din Cape Town cu puţin timp în urmă, mi-a fost rememorată, printre altele, ziua de 3 decembrie 1967, când agenţiile de presă din lumea largă anunţau ceea ce părea, la acel moment, una din cele mai mari realizări medicale: primul transplant de inimă. Am aflat cu ocazia vizitei numeroase detalii ale evenimentului, care nu-şi croiseră drum spre paginile ziarelor, dar care se aflau în proaspăt publicatul volum de memorii al doctorului Marius BarnardDefining Moments, Zebra Press, Cape Town, Africa de Sud, 2011 –, apărut cu colaborarea editorială a lui Simon Norval. Lectura acestei cărţi mi-a provocat (şi mai mult ca sigur va provoca oricărui cititor avid de istorie medicală şi nu numai) continue momente de delectare intelectuală. Cartea se situează la confluenţa a trei torenţi: talentul narator al lui Marius Barnard, profunda onestitate umană, profesională şi ştiinţifică, şi meritul autorului de a se fi aflat în epicentrul unor evenimente definitorii pentru istoria secolului XX.
   Cartea este structurată în mod echilibrat în cinci părţi: Moştenirea (educativă, care alta?), Medicina, Politica, Asigurarea critică de boală, Fapte sufleteşti. Ele urmăresc cronologic traseul vieţii lui Marius Barnard şi al destinelor cu care aceasta s-a intersectat.
   Aflăm astfel cum se desfăşura viaţa în sudul Africii de Sud, într-un orăşel numit Beaufort West, unde Barnard-tatăl a fost trimis ca pastor reformat. În Misiunea Olandeză Reformată se vor naşte patru fii, din care unul va sucomba timpuriu tetralogiei Fallot. Din ceilalţi băieţi, unul va deveni inginer şi autorul câtorva brevete de invenţie, iar ultimii doi (Christiaan şi Marius) vor deveni chirurgi cardiaci, foarte probabil motivaţi de tragedia pierderii unui frate în mâinile unei maladii cardiace nemilostive la vremea aceea. Este demn de menţionat că, în ciuda mijloacelor familiale modeste, copiii Barnard au primit în casa părintească o educaţie riguroasă şi onestă. Ea avea să se reflecte ulterior în modul în care ei vor întâmpina şi reacţiona provocărilor ştiinţifice şi umane.
   Evocarea vieţii profesionale este gradată pentru a culmina cu transplantul cardiac realizat în premieră de fraţii Christiaan şi Marius Barnard. Marius descrie, cu rigoarea unui spirit ştiinţific, parcursul academic şi formativ al celor doi chirurgi, determinarea lui Christiaan pentru realizarea chirurgiei. O astfel de întreprindere nu putea fi şi nu este nici azi posibilă fără cultivarea unui vis şi fără depunerea unei munci susţinute, intense, pe o perioadă lungă. Capitolul dedicat transplantului este un document de valoare inestimabilă, prin relatarea nemijlocită a unuia din actorii principali. Cei doi fraţi aveau totuşi caractere diferite şi, mai ales după efectuarea primului transplant, s-au îndepărtat unul de celălalt. Marius Barnard a continuat să muncească asiduu şi cu rezultate remarcabile pentru remedierea unor malformaţii cardiace, în timp ce Christiaan a cules spuma de pe tortul transplantului şi celebritatea consecutivă l-a propulsat în jetset-ul vedetelor internaţionale, de unde a avut contacte din ce în ce mai sporadice cu chirurgia cardiacă. Marius Barnard tratează cu multă nobleţe divergenţele care l-au înstrăinat de fratele său şi nu face niciun compromis atunci când evocă meritele lui Christiaan.
   Tot din segmentul profesional, cititorii români vor avea revelaţia viziunii unui vizitator străin, deci cât se poate de obiectiv, asupra cardiologiei româneşti din anii ’70–’80. Marius Barnard operase deja câţiva pacienţi români, ajunşi prin Crucea Roşie Internaţională în Africa de Sud, la spitalul Groote Schuur, în momentul în care, aflat la un congres internaţional de cardiologie, a fost contactat, invitat şi practic „teleportat“ în România de profesorul Pop D. Popa de la clinica Fundeni din Bucureşti. Toate acestea în condiţiile în care un sud-african nu putea nici primi viză românească (deoarece provenea din ţara apartheidului) şi nici nu avea permisiunea ţării sale să călătorească în vreo ţară comunistă. Rebeliunea lui Marius Barnard împotriva regimului de apartheid şi dorinţa sa de a ajuta ţări defavorizate, atitudini instilate de educaţia părintească şi profesate constant pe parcursul vieţii, l-au făcut să accepte călătoria şi să revină ulterior de mai multe ori în România. Aici a colaborat cu o parte din personalul medical şi şi-a lăsat o amprentă indelebilă prin formarea lui. A avut experienţe umane plăcute, nominalizate în carte, dar a întâlnit şi profesionişti rătăciţi în domeniul medicinii pe care, cu eleganţă, îi iartă de stâlpul infamiei. O relaţie deosebit de călduroasă şi reciproc împărtăşită a avut-o cu doctorul Radu Deac, de la Târgu Mureş. Lista pacienţilor români care îi datorează – direct sau indirect – viaţa este lungă şi, cu siguranţă, incomplet prezentată în carte. Unii dintre ei sunt viitorii bolnavi care vor fi trataţi de cei care l-au avut ca model pe Marius Barnard.
   Lupta doctorului Marius Barnard pentru crezurile vieţii lui (egalitatea oamenilor, dreptul tuturor la asistenţă medicală de calitate independent de rasă, stare materială) l-au făcut să se angajeze şi pe scena politică în rândurile Partidului Federal Progresiv din Africa de Sud, unul din puţinele care s-au opus regimului de apartheid. Deşi spre finalul carierei politice nu a fost cruţat de inerentele jocuri de partid, evenimente care au precipitat ieşirea sa din viaţa activă, Marius Barnard s-a aruncat cu pasiune şi idealism în lupta politică, aducând cu sine reputaţia profesională şi umană pe care şi-o clădise cu atâta trudă. Realizarea cea mai importantă din acest segment al vieţii sale pare să fie crearea, în 1983, a primului program de asigurări de boală gravă. Astăzi, acest program este monedă curentă în lumea civilizată, dar se uită prea uşor numele inventatorului său. Este vorba despre o asigurare pe care orice om lovit de o boală severă (printre acestea, infarct, cancer, Alzheimer, cecitate, scleroză multiplă etc.) are dreptul la o sumă forfetară menită să-i permită traversarea perioadei tratamentului în decenţă financiară.
   La final, Marius Barnard ne dezvăluie cu curaj şi sensibilitate relaţia sa „tensionată“ cu propriul cancer de prostată. O face, cred eu, dintr-un spirit de onestitate care i-a caracterizat întreaga viaţă şi de care nu se voia separat în finalul cărţii. Dar o face şi pentru a da curaj tuturor celor care îi împărtăşesc soarta. Este o readucere în sfera umanităţii necesară acelor cititori care ar fi fost tentaţi să-l urce pe autor pe un piedestal de care el s-a eschivat cu luciditate statornică.
   Defining Moments este o carte de neocolit. Ar putea fi studiată în şcoala elementară, pentru a sensibiliza copiii la necesitatea de a-şi defini un vis. Ar trebui studiată în facultăţile de medicină, pentru conţinutul său profund uman şi pentru lecţiile de deontologie profesională, atât de evazive pentru unii. Ar trebui citită de personalul medical, pentru că este memoria vie a medicinii secolului XX. Şi ar putea fi companionul de lectură al tuturor celor cu ochii mijiţi spre orizonturile largi ale lumii în care trăim (din Africa de Sud sau aiurea).
 

Defining Moments este o carte de neocolit. Ar putea fi studiată în şcoala elementară, pentru a sensibiliza copiii la necesitatea de a-şi defini un vis. Ar trebui studiată în facultăţile de medicină, pentru conţinutul său profund uman şi pentru lecţiile de deontologie profesională, atât de evazive pentru unii. Ar trebui citită de personalul medical, pentru că este memoria vie a medicinii secolului XX. Şi ar putea fi companionul de lectură al tuturor celor cu ochii mijiţi spre orizonturile largi ale lumii în care trăim, din Africa de Sud sau aiurea.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe