Newsflash
Știri

Demența poate apărea din cauza problemelor tiroidiene

de Magdalena Tănăsescu - iun. 29 2023
Demența poate apărea din cauza problemelor tiroidiene

Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite au descoperit, într-un studiu recent publicat în revista științifică Neurology, o posibilă legătură între problemele tiroidiene și riscul de a dezvolta demența.

Această descoperire ar putea genera soluții importante în diagnosticarea și managementul afecțiunilor tiroidiene, contribuind la prevenirea și tratarea demenței, se arată în studiul citat de site-ul stiri.tvr.ro.

Analiza științifică a implicat analiza datelor provenite de la un eșantion mare de pacienți cu probleme tiroidiene și monitorizarea evoluției lor pe termen lung. S-a evidențiat faptul că persoanele cu hipotiroidism și hipertiroidism prezintă un risc crescut de a dezvolta demență comparativ cu cei cu o funcție tiroidiană normală.

Hipotiroidismul, caracterizat prin funcționarea redusă a glandei tiroide, a fost asociat cu un risc mai mare de demență în rândul participanților studiului. Aceasta sugerează că lipsa hormonilor tiroidieni poate avea un impact negativ asupra sănătății cognitive și poate contribui la declanșarea și progresia demenței.

Pe de altă parte, hipertiroidismul, caracterizat prin funcționarea excesivă a glandei tiroide, a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de demență. Această constatare surprinzătoare sugerează că și excesul de hormoni tiroidieni poate avea efecte negative asupra sănătății cognitive și poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea demenței.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe