Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Dieta vegană îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular

de Florentina Ionescu - ian. 4 2024
Dieta vegană îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular

O cercetare recentă indică faptul că o dietă vegană îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

În cadrul unui studiu ce a inclus 22 de perechi de gemeni identici (adică gemeni monozigoți), cercetătorii de la Stanford Medicine și colegii lor au descoperit că o dietă vegană poate să îmbunătățească sănătatea sistemului cardiovascular chiar într-un timp scurt, de opt săptămâni, scrie Science Daily

Deși este un fapt bine cunoscut că prin consumul unei cantități cât mai mici de carne ne putem îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, studiile referitoare la diete sunt adeseori limitate de anumiți factori, cum ar fi diferențele genetice. Dar prin studierea gemenilor identici, cercetătorii au putut să controleze diferențele genetice și să limiteze alți factori, întrucât gemenii au crescut în aceeași casă și au raportat că au stiluri de viață similare, amintește sursa citată. 

Acest studiu oferă o modalitate inovatoare prin care cercetătorii au putut să afirme că o dietă vegană este mai sănătoasă decât dieta omnivoră standard. Cercetarea a fost publicată în 30 noiembrie 2023, în „JAMA Network Open”. În esență, trialul, condus între luna mai și luna iulie a anului 2022, a fost alcătuit din 22 de perechi de gemeni identici, ceea ce a însemnat 44 de participanți. 

Autorii studiului au selectat participanții sănătoși, fără boli cardiovasculare, dintr-o bază de date cu gemeni identici (Stanford Twin Registry) și au potrivit un geamăn din fiecare pereche fie cu o dietă vegană, fie cu o dietă omnivoră. Ambele diete au fost sănătoase. Dieta vegană a fost în totalitate bazată pe produse din plante, nu a inclus nici carne, nici ouă, nici lapte. Dieta omnivoră a inclus, printre altele, carne de pui, pește, ouă, brânză, produse lactate și alte produse ce proveneau de la animale. 

În primele patru săptămâni, participanții au primit 21 de mese pe săptămână – șapte mic dejunuri, șapte prânzuri și șapte cine. Pentru celelalte patru săptămâni din studiu, participanții și-au preparat singuri mesele principale ale zilei, acestea nemaifiind asigurate printr-un serviciu prin care li se livrau mesele. Un dietetician oficial a fost tot timpul „de gardă”, la telefon, pentru a le oferi participanților sugestii și răspunsuri la întrebările lor cu privire la dietele lor, pe durata studiului. 

Participanții au fost apoi intervievați cu privire la aportul lor de alimente și au ținut un jurnal alimentar cu privire la alimentele pe care le-au mâncat în perioada studiului. 43% dintre participanți au dus la bun sfârșit studiului, ceea ce a demonstrat cât de fezabil este să învețe cum să pregătească o dietă sănătoasă în doar patru săptămâni. 

„Studiul nostru a folosit o dietă generalizabilă, care este accesibilă oricui, deoarece 21 dintre cei 22 de participanți vegani au urmat cu strictețe dieta. Acest lucru sugerează că oricine alege să urmeze o dietă vegană îți poate îmbunătăți în două luni sănătatea pe termen lung, iar cea mai semnificativă schimbare se observă în prima lună”, a declarat profesorul Christopher Gardner, PhD, de la Stanford Prevention Research Center. 

Așadar, autorii au scos la iveală că cea mai importantă îmbunătățire are loc în primele patru săptămâni de la schimbarea dietei într-una vegană. Astfel, participanții cu o dietă vegană au avut un nivel semnificativ mai scăzut al LDL-colesterolului, niveluri mai scăzute ale insulinei și valori mai mici ale greutății corporale – toate acestea fiind asociate cu o sănătate cardiovasculară îmbunătățită, în comparație cu participanții ce adoptaseră o dietă omnivoră. 


Notă autor:

Fotografie de la Jill Wellington: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/legume-proaspete-vegetarian-castron-sanatate-257816/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe