Newsflash
ACTUALITATE Știri

Directivele micului dejun și ce măsuri se vor lua în România

de L. Budin - feb. 1 2024
Directivele micului dejun și ce măsuri se vor lua în România

Autoritățile europene au emis directive pentru revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui.

Așa-numitele directive privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea unor produse, pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne și pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. 

Directivele revizuite, convenite de co-legiuitori, vor introduce următoarele modificări:

  • Indicarea obligatorie pe etichetă a originii mierii

Țările de origine ale mierii din amestecurile de miere vor trebui să figureze pe etichetă în ordine descrescătoare, în funcție de ponderea procentuală a fiecărei origini. Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai când acestea reprezintă peste 50% din amestec. 

Comisia este împuternicită de co-legiuitori să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii și criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final. Se va înființa o platformă pentru a consilia Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase și va spori transparența lanțului alimentar”, se arată în comunicat. 

  • Inovarea și oportunitățile de piață pentru sucurile de fructe, în conformitate cu noile cerințe ale consumatorilor

Vor deveni disponibile trei noi categorii: „suc de fructe cu conținut redus de zahăr”, „suc de fructe cu conținut redus de zahăr obținut din concentrat” și „suc concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr”. Astfel, consumatorii pot alege un suc cu o concentrație de zahăr mai scăzută cu cel puțin 30%. Va fi posibil ca sucurile să aibă pe etichetă mențiunea că „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural”, pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu au voie să conțină zahăr adăugat – o caracteristică pe care majoritatea consumatorilor nu o cunosc, se mai precizează

  • Conținut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri

Se prevede o creștere a conținutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 grame per kilogram) și în gemuri concentrate (de la 450 la 500 grame per kilogram). Aceasta va îmbunătăți calitatea și va reduce conținutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii UE. Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al „gemului”, pentru a ține seama de denumirea utilizată în mod obișnuit la nivel local pentru aceste produse. Termenul „marmeladă” a fost autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice.

  • Etichetarea simplificată a laptelui

Distincția dintre laptele „evaporat” și laptele „condensat” va fi eliminată, în conformitate cu standardul Codex Alimentarius. Laptele deshidratat fără lactoză va fi, de asemenea, autorizat, se mai precizează în comunicat. 

Co-legiuitorii au acordat Comisiei și mandatul de a evalua, în următorii trei ani, modalitățile de informare a consumatorilor cu privire la originea fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri.

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale. 

De la intrarea în vigoare, în 20 de zile de la publicarea textului final, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a transpune noile dispoziții în legislația națională și încă 6 luni înainte ca acesta să se aplice în întreaga Uniune, se precizează în comunicat. 

Referitor la noile reguli de etichetare a mierii, Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS – Federația Asociațiilor Apicole din România, a declarat pentru Viața Medicală: 

Considerăm că este un succes și pentru apicultorii români, un pas înainte important pe calea combaterii fraudelor cu miere, a informării corecte a consumatorilor, o șansă pentru producătorii mierii autentice de a le fi apreciată corect munca și pentru salvarea acestei meserii greu pusă la încercare în ultimii ani. Sperăm într-o aplicare riguroasă, în România, a prevederilor acestor amendamente la Directiva Mierii”, a subliniat Constantin Dobrescu.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe