Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dislipidemia, o afecţiune tot mai frecventă

de Cristina GHIOCA - apr. 19 2024
Dislipidemia,  o afecţiune tot mai frecventă

Peste 36% dintre persoanele evaluate în cadrul unui studiu-pilot observaţional nu știau că suferă de dislipidemie. Dintre cele diagnosticate cu această afecţiune, aproape 12% nu se tratau pentru ea.

Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine - ENDO Pacienţi a prezentat marţi, 16 aprilie, rezultatele unui studiu-pilot observaţional desfășurat în două cabinete de medicina familiei din București și două de diabet, nutriţie și boli metabolice din Constanţa. Studiul face parte din campania „Colesterol ALERT!” de conștientizare asupra dislipidemiei și a consecinţelor acesteia asupra sănătăţii, dacă nu este depistată și tratată corespunzător. Au fost evaluate 205 persoane cu vârsta între 18 și 92 de ani, preponderent din mediul urban. 

Potrivit rezultatelor, 36,6% dintre pacienţi nu știau că suferă de dislipidemie, iar dintre cei care știau, 11,7% nu urmau tratament pentru această boală. „Terapia pentru dislipidemie este o terapie de lungă durată, pe toată viaţa, iar pacienţii trebuie să înţeleagă asta. (...) Cei mai mulţi care fac acest lucru (nu se tratează – n.red.) sunt cei care au mai multe tratamente și consideră că nu au nevoie de această terapie [pentru dislipidemie]”, a precizat dr. Cristina Cojocaru (Constanţa). 
Surprinzător a fost faptul că multe dintre persoanele diagnosticate cu dislipidemie în cadrul studiului nu știau că au probleme cu nivelul colesterolului, a punctat dr. Daciana Toma (București): „Am determinat profilul lipidic și surpriza a fost că dintre cei care nu știau că au această problemă, 72% aveau un nivel crescut al LDL colesterolului”.

Rezultate similare cu media pe ţară 

Referitor la profilul lipidic observat în studiu, dr. Daniela Baltă (București) a arătat că acesta corespunde cu media din România: „Pe profilul lipidic cam așa stă toată ţara, cum am găsit și noi, adică un LDL 140 [mg/dl] media. (...) Bucureștiul are colesterolul cel mai mic. Cine stă cel mai rău? Printre altele, sud-estul. Deci ce am făcut noi aici: (...) am ieșit undeva pe medie. Asta e realitatea! Stăm rău cu depistarea dislipidemiei, stăm rău cu tratarea!”. 

În acest context, medicul  Sorina Ispas (Constanţa) a subliniat importanţa investigaţiilor preventive pentru depistarea dislipidemiei: „Îndemn populaţia să facă aceste investigaţii accesibile tuturor. Dislipidemia nediagnosticată duce la dezvoltarea unor patologii grave. Dislipidemia nu doare, nu deranjează, dar, în timp, afectează întregul organism și calitatea vieţii”. Același studiu a mai arătat că 57% dintre persoanele testate erau obeze, iar 30% supraponderale. Dintre cele obeze, 20% aveau 
obezitate de gradul 3. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe