Newsflash
ACTUALITATE Știri

Zece ani de testări gratuite și educaţie medicală

de Cristina GHIOCA - dec. 1 2023
Zece ani de testări gratuite și educaţie medicală

Rezultatele celei mai recente ediţii a campaniei „Nu am făcut destul” arată o incidenţă în creștere a cazurilor de cancer. În plus, tot mai multe persoane sunt obeze sau supraponderale.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a încheiat recent cea de-a zecea ediţie a campaniei „Nu am făcut destul”, în cadrul căreia persoanele din mediul rural beneficiază de testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice. Dincolo de acestea, voluntarii implicaţi în proiect fac și educaţie medicală persoanelor care se prezintă la consultaţii.

 În cadrul ediţiei de anul acesta au fost consultate peste 1.200 de persoane din opt localităţi rurale din cinci judeţe. Cinci persoane au fost diagnosticate cu cancer mamar, de prostată și de piele, iar alte peste 100 au fost îndrumate spre efectuarea unor investigaţii suplimentare, existând suspiciuni în acest sens. 

„Ceea ce am depistat în teren la această ediţie nu este deloc îmbucurător, (...) incidenţa pe care noi o constatăm este din ce în ce mai mare”, a precizat  Cezar Irimia, președintele FABC, în cadrul mesei rotunde la care au fost anunţate rezultatele campaniei. Până în prezent, în cele zece ediţii ale campaniei, au fost depistate 33 de cazuri de cancer. Numai în ultimii șase ani, zece femei au fost diagnosticate cu cancer mamar, 22 de persoane cu cancer de piele și una cu cancer de prostată.

Greutatea, o povară tot mai mare

În ceea ce privește alte probleme de sănătate, 76% dintre persoanele consultate anul acesta au fost depistate cu obezitate sau exces ponderal. Dintre acestea, aproape 27% au obezitate de gradul I, iar 13% obezitate de gradul II. 

1.960 de lei /persoană este costul total al investigaţiilor efectuate în caravana de anul acesta

Analizele de sânge și urină au relevat și ele numeroase probleme de sănătate: 39% dintre cei testaţi au avut  valoarea glicemiei modificată, ceea ce sugerează fie că sunt persoane nou diagnosticate cu diabet, fie că suferă deja de această afecţiune, dar nu își controlează eficient valorile glicemice. 

În plus, 40% dintre beneficiarii testărilor gratuite au prezentat o distribuţie anormală a tipurilor de proteine în sânge, un indicator pentru afectarea renală sau complicaţii ale diabetului. Alte modificări ale hemogramei au sugerat prezenţa unor infecţii, alergii și anemii.


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe