Newsflash
Știri

Doar jumătate dintre românii care au nevoie de recuperare medicală urmează tratamente specifice

de L. Budin - nov. 3 2023
Doar jumătate dintre românii care au nevoie de recuperare medicală urmează tratamente specifice

Listele lungi de așteptare, echipamentele învechite, numărul insuficient de clinici private sunt motivele care împiedică pacienții să beneficieze de recuperare medicală, arată o analiză a fondului de investiții AGISTA.

Doar o jumătate dintre cele 2 milioane de pacienți români care au nevoie în fiecare an de o formă sau alta de recuperare medicală beneficiază de tratament specializat, în vederea recuperării mobilității și independenței, se arată în concluziile analizei.

Motivele pentru care aproximativ un milion de români nu beneficiază de recuperare medicală țin fie de listele lungi de așteptare, de echipamentele și procedurile învechite din clinicile și spitalele administrate de stat, fie de numărul insuficient de clinici private care să ofere servicii de calitate pacienților, se arată într-un comunicat. 

Din analizele noastre, în jur de 60-70% dintre cei care fac recuperare medicală folosesc serviciile clinicilor și spitalelor de stat, iar restul de 30-40% sunt pacienți tratați în centrele private, numărul acestora din urmă fiind, însă, în continuă creștere. De altfel, piața privată de recuperare medicală din România este foarte fragmentată, cu aproximativ 400 operatori, dintre care 100 sunt doar în București. Sunt multe clinici de recuperare și în alte orașe mari ale țării, cum ar fi în Cluj-Napoca sau Timișoara, unde am găsit aproximativ 30 astfel de clinici“, spune Dragoș Dărăbuț, Senior Investment Manager AGISTA.

Terapia fizică se bazează pe evaluarea funcției motorii a pacientului și pe activitatea fizică prescrisă pentru a trata și recupera organismul uman. Conform Colegiului Fizioterapeuților, piața de recuperare este împărțită în fizioterapie, fiziokinetoterapie, kinetoterapie și balneokinetoterapie. Aceste forme de terapie sunt recomandate la orice vârstă, încurajând pacientul să-și gestioneze afecțiunile și să-și recupereze mobilitatea și independența, chiar și după încheierea tratamentului fizioterapeutic.

În România, în fiecare an, sunt aproximativ 2 milioane de pacienți care au nevoie de recuperare medicală. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe