Newsflash
Dosar

Corelații interdisciplinare în neuropatia diabetică

Corelații interdisciplinare în neuropatia diabetică

Cristian Serafinceanu este profesor și șeful Disciplinei diabet, nutriție și boli metabolice din Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu” București. Este președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și prim-vicepreședinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice



     Profesorul Elliott Joslin făcea, acum 70 de ani, o afirmație care continuă să fie de actualitate: „Era comelor diabetice a lăsat loc erei complicațiilor”. Pacienții cu diabet zaharat nu mai mor prin complicații acute hiperglicemice, ci prin complicații cronice – cardiovasculare, renale etc. Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat (DZ) și este împărțită în sindroame distincte, în funcție de distribuția afectării neurologice. Atât în diabetul zaharat tip 1, cât și în DZ 2, prevalența variază cu durata și severitatea expunerii la hiperglicemie. Neuropatia periferică este prezentă la 26–47% din pacienții cu DZ. Polineuropatia simetrică distală (PNSD) reprezintă aproximativ 50% din toate formele de neuropatie; este o sursă majoră de dizabilitate fizică și psihică și un factor de risc independent pentru depresie. Formele care evoluează cu durere intensă determină incapacitate funcțională, scăderea productivității și diminuarea calității somnului.
    Există forme tipice și forme atipice ale polineuropatiei simetrice distale. Tipic, este o polineuropatie senzorimotorie simetrică, periferică, cronică. Formele atipice pot avea manifestări monofazice sau fluctuante ca durată, cu afectare asimetrică sau proximală. PNSD acută dureroasă este o categorie separată, care se caracterizează prin durere puternică, ascuțită, înțepătoare și senzații de șoc electric la nivelul extremităților, cu exacerbare nocturnă. Acest tip de neuropatie, ce implică afectarea fibrelor subțiri, cu semne obiective neurologice minime, poate apărea și la pacienții cu pre­diabet. Alte forme atipice de neuropatie diabetică sunt: neuropatia focală și multifocală – mononeuropatia, afectarea nervilor cranieni (cel mai frecvent, nervul oculomotor), plexopatii, radiculopatii, amiotrofii, neuropatie cu afectarea predominantă a fibrelor subțiri și neuropatia autonomă.
    Factorii de risc pentru apariția PNSD la pacienții cu DZ 2 sunt similari cu cei ai bolii cardiovasculare: fumatul, obezitatea, dislipidemia, vârsta avansată, circumferința abdominală, controlul glicemic inadecvat. La pacienții cu DZ 1, controlul glicemic intensiv duce la o incidență a neuropatiei diabetice cu 64% mai mică față de cei cu control glicemic standard. Pe de altă parte, un control glicemic prea strâns, cu frecvență mare a hipoglicemiilor, este asociat cu PNSD acută dureroasă, precum și risc cardiovascular crescut și de moarte subită (asociată neuropatiei autonome). Orice intervenție glicemică la pacientul cu DZ trebuie cântărită cu atenție.
   PNSD este rezultatul unor mecanisme fiziopatologice complexe, încă incomplet elucidate: creșterea stresului oxidativ, acumularea produșilor de glicare avansată, perturbarea homeostaziei calciului, dis­funcția mitocondrială, creșterea activității căii poliol etc. Sunt afectate atât fibrele mielinizate, cât și cele nemielinizate.
    Diagnosticul precoce este imperativ, deoarece previne distrugerea ireversibilă a fibrelor nervoase, dar este foarte dificil, având în vedere că 50% din pacienți sunt asimptomatici. De asemenea, trebuie ținut cont că PNSD este un diagnostic de excludere, de eliminare a altor cauze de neuropatie (consumul de alcool, deficitul de vitamine B6 și B12, vasculite, infecții, neoplazii sau sindroame paraneoplazice). Diagnosticul este în primul rând clinic și presupune reali­zarea unui istoric medical minuțios combinat cu examenul fizic concentrat pe teste neuro­logice și cardiovasculare, cu o atenție deosebită acordată examenului picioarelor. Studiile de conducere nervoasă sunt utile în manifestările atipice, cu afectarea fibrelor groase, în special pentru realizarea diagnosticului diferențial. În schimb, leziunile fibrelor subțiri pot fi evaluate prin biop­sie cutanată, aceasta permițând cuantificarea densității nervoase a fibrelor intraepidermale, o scădere a acesteia fiind un semn important pentru acest tip de afectare.
    Terapia se concentrează pe tratamentul simptomatic și controlul factorilor care determină progresia bolii. Niciun tratament nu previne complet evoluția și nu vindecă leziunile deja existente, de unde și interesul pentru depistarea precoce a afecțiunii.
   În primul rând, intervenția trebuie să se concentreze pe obținerea unui control glicemic bun, conform țintelor individualizate pentru fiecare pacient în funcție de riscul cardiovascular, evoluția diabetului, comorbidități, în felul acesta putându-se încetini sau opri evoluția bolii. La aceasta se adaugă controlul factorilor de risc cardiovascular. Mai multe clase de medicamente sunt folosite pentru controlul simptomelor PNSD.
   Cine trebuie să se ocupe de acești pacienți? Primul simptom apărut direcționează pacientul către medicul de familie, diabetolog, neurolog (simptomele neuropatice pot fi prima manifestare a unui diabet) sau către camera de gardă. Localizarea geografică a pacientului influențează accesul la specialiști. Diagnosticul poate să fie o provocare și trebuie pus corect de la început. Medicul de familie poate îngriji pacientul cu PNSD, dar trebuie să îl trimită la specialist (diabetolog, neurolog) în următoarele cazuri: durere puternică, durere care îi afectează stilul de viață și activitățile zilnice. Numeroase studii demonstrează beneficiul existenței unei echipe multidisciplinare adresate pacienților diabetici cu PNSD, compusă din: medic diabetolog, asistent de diabet, dietetician, neurolog, psihoterapeut, specialist în durere. Acestui nucleu i se pot adăuga ocazional: medicul ortoped, chirurgul cardiovascular, podiatrul. Această abordare reduce semnificativ ratele de amputație (și riscul consecutiv de mortalitate) la pacienții diabetici.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe