Newsflash
Dosar

Prudență și abordare personalizată

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 16 2015
Prudență și abordare personalizată

Prof. dr. Carmen Ginghină conduce Clinica de Cardiologie din Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ București și a fost președinta Societății Române de Cardiologie.

 

 
 
 
 
 

 

     – În ultimii ani, inclusiv în 2015, au fost aprobate pentru utilizare clinică noi anticoagulante orale, din clase aflate acum în mare vogă. Cum se schimbă tratamentul anticoagulant în bolile cardiovasculare, ținând cont de datele de care dispunem la acest moment?
     – Este impresionant, ținând seama că, ani mulți, bolnavii au primit anticoagulante care au fost urmărite prin niște parametri de laborator – în esență, prin INR, încercând să-și mențină valori foarte bune ale acestuia. De altfel, când reveneau de la diverse congrese din străinătate și își deschideau telefoanele, medicii erau asaltați cu apeluri legate tocmai de acest INR, erau bolnavi care sunau ca să comunice cât au INR și întrebau cum să-și regleze anticoagulantul oral. Acest rezultat conducea tratamentul anticoagulant. Mult timp, oamenii au fost anticoagulați fie cu heparine, fie cu antivitamine K, iar cu asta se cam încheia spectrul anticoagulării. Dintr-odată însă, au apărut niște medicamente care nu par să țină cont de anumiți indici, nu au parametri specifici de control al coagulării. În asta constă marea noutate.

 

Limite și avantaje

 

     – Cum au evoluat indicațiile pentru aceste noi medicamente? S-a început în ortopedie, apoi s-a trecut, cu multă grijă, la bolile cardiovasculare.
     – S-a început în ortopedie pentru că această specialitate expune foarte mult pacientul la formarea pe termen lung a trombilor. După ce noile anticoagulante s-au dovedit a fi utile, s-a încercat utilizarea lor în bolile cardiovasculare, evitând însă bolile în care există afectare valvulară. În general, se preferă noile anticoagulante orale pentru persoanele care nu necesită o urmărire strictă a indicelui de coagulare.

 

     – Una dintre limitările importante ale noilor anticoagulante orale este prețul. În ce măsură este acesta un factor de luat în seamă, atunci când îi recomandați tratamentul anticoagulant unui pacient?
     – Sigur că prețul este o problemă. Tratamentul acesta poți să i-l propui doar unui bolnav care are fondurile necesare. Dar faptul că nu își determină mereu INR poate să îl tenteze pe pacient și să opteze astfel pentru această variantă.

 

     Care sunt problemele legate de administrarea anticoagulantelor la pacienții cu comorbidități?
     – Ne orientăm de la bolnav la bolnav, în funcție de cazul fiecăruia. Dacă este, de pildă, o stenoză aortică, se poate însoți de o afecțiune digestivă cu sângerare. Atunci îi vom recomanda numai un anticoagulant oral din categoria celor controlabile prin INR. Dacă este o stenoză aortică fără vreun semn de sângerare, fără afectare digestivă, atunci putem recomanda un anticoagulant oral direct.

 

     – Cum procedați la un pacient anticoagulat care suferă un accident vascular cerebral?
     – Dacă primește un anticoagulant oral nou și face un AVC, atunci problemele sunt foarte dificile pentru noi. Ne sfătuim atunci cu neurologul, deoarece el este cel mai potrivit în această situație, eventual și cu hematologul. Terapia diferă, de la un caz la altul, și în funcție de recomandările acestor specialiști.

 

Alte specialități

 

     – În ce măsură colaborați cu medicul hematolog atunci când prescrieți un tratament anticoagulant?
     – În general, știm că putem apela – la nevoie – la medicul hematolog. Dar nu o facem de regulă decât atunci când apare o sângerare sau dacă bănuim că pacientul ar avea ceva care l-ar putea predispune la o sângerare. Și îl ascultăm pe hematolog cu sfințenie în privința dozelor substanțelor care ar putea să neutralizeze efectele negative ale anticoagulantelor. Specialistul hematolog joacă un rol foarte important și el trebuie să cunoască efectele secundare ale medicației. În general, în doar câteva fraze, reușim să-i sugerăm hematologului ce probleme are bolnavul nostru, iar el ne ajută stabilind doza și tratamentul de neutralizare a efectelor negative.

 

     – Sunt și alți specialiști, pe lângă cardiologi, care recomandă tratamente anticoagulante: neurologii, interniștii. Cât de mult se poate extinde lista de specialități?
     – Cred că, de fapt, lista de specialități se poate extinde foarte mult. În foarte multe clinici, am văzut că se administrează aproape automat medicație anticoagulantă. Și la chirurgie, de exemplu. Și este foarte bine că se administrează anticoagulantele acolo unde există indicații.

 

     Credeți că și medicul de familie ar trebui să recomande anticoagulante sau, în acest caz, trebuie să respecte indicațiile medicului cardiolog?
     – Cred că nu, pentru moment, ne temem și nu avem cea mai mare ușurință în a recomanda anticoagulantele. E bine să fim precauți.

 

Preferințe

 

     – În ce măsură vor rămâne în uz heparinele, odată cu utilizarea noilor anticoagulante orale?
     – Anticoagulantele injectabile rămân de preferat în anumite condiții. De pildă, dacă ai un bolnav căruia vrei să-i asiguri o anticoagulare perfectă. Acestuia îi administrezi heparină pe perioada respectivă.

 

– În ce sens perfectă?
– Controlabilă prin indici specifici. Care dintre heparine? În general, nu heparina sodică, mai greu de administrat, se preferă heparină nefracționată. Pentru ea există metode de control, dar nu la fel de bune ca pentru heparina fracționată. Atunci, ești la limita dintre anticoagulantele orale noi și heparine.
 
 
„Când reveneau de la diverse congrese din străinătate și își deschideau telefoanele, medicii erau asaltați cu apeluri legate tocmai de acest INR, erau bolnavi care sunau ca să comunice cât au INR și întrebau cum să-și regleze anticoagulantul oral. Acest rezultat conducea tratamentul anticoagulant. (...) Dintr-odată însă, au apărut niște medicamente care nu par să țină cont de anumiți indici, nu au parametri specifici de control al coagulării. În asta constă marea noutate.
 
 
Ele rămân deci utilizate? Știu că sunt preferate de chirurgi.
– Și de ortopezi. Preferă să recomande acasă heparine injectabile. O preferință dictată de experiența lor.

 

      – Cum vor evolua lucrurile? Este foarte mult entuziasm pentru noile anticoagulante orale. Credeți că se vor impune, cu mici excepții, în mai toate situațiile?
     – În prezent, pentru fiecare bolnav, mă gândesc dacă i se potrivește sau nu un nou anticoagulant oral, dacă și-l permite – este un criteriu important. Nu pot să afirm cu certitudine că aceste medicamente își vor deschide o poartă largă.

 

     Există vreo presiune din partea pacienților pentru aceste clase de medicamente?
     – Unii bolnavi ne întreabă și le oferim toate informațiile de care dispunem.

 

     – Un mesaj-cheie pentru cardiologi?
     – Să fie „curajoși“, să recomande aceste medicamente noi, să nu extindă foarte tare aria lor și să-și păstreze înțelepciunea. Și să nu renunțe la vechile anticoagulante, acolo unde ele sunt recomandate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe