Newsflash
Cultură LIFESTYLE

Doza de ficțiune: „Sindromul Rainbow” de Tina Ion

de Doza de Ficțiune - sept. 8 2023
Doza de ficțiune: „Sindromul Rainbow” de Tina Ion

Tina Ion (pseudonim) revine la rubrica „Doza de ficțiune” cu o proză despre un sindrom mai puțin obișnuit.

Doza de ficțiune: „O zi într-o altfel de realitate”, de Oana Aștefănesei-Stanilov 

Doza de ficțiune: „Crepuscul” de Anca Pantazi 

Sindromul Rainbow

Când Teodora a intrat în cabinetul doctorului, avea deja pe palme primele curcubee lichide din acea zi. Cabinetul era mic. O încăpere fără ferestre, un birou, un scaun și un cântar vechi pe care pacienţii erau cândva rugaţi să stea în picioare, nemișcaţi. Obiectul ruginise pe alocuri, iar când femeia a vrut să-i atingă zona gradată pe care se odihnea un butoiaș metalic ce putea fi cu ușurinţă mutat dintr-o parte într-alta, un curcubeu i-a traversat buricele degetelor și unghiile, împroșcând peretele din spatele doctorului.

— Vă rog să nu atingeţi! a strigat o asistentă pe care nu o văzuse până atunci. E pe inventar. 

Au rămas singuri în cabinet, iar Teodora i-a răspuns doctorului cât mai sincer la întrebări. 

— Probabil că aveţi migrenă cu aură. Va fi nevoie să facem teste suplimentare. 

— Nu este aură, l-a contrazis. Și nu am dureri de cap, așa cum credeţi. Nu îmi afectează un singur ochi. De câte ori vreţi să vă repet? Nu îmi afectează somnul, nici munca. 

Medicul i-a zis să se calmeze, i-a oferit un pahar cu apă de la automatul din colţul cabinetului. Și chiar în clipa când ea se pregătea să-l ducă la buze, din gură i-a ieșit un curcubeu, ca o înșiruire de cerculeţe de fum de ţigară. 

În următoarele minute, doctorul i-a examinat ochii. Cu un instrument ce părea a fi mai degrabă o lanternă modernă inspirată din basmele cu pitici, el i-a proiectat pe retină un fascicul de lumină. 

— Așa pot să examinez fundul de ochi. Nu clipiţi.

Din afara cabinetului se auzeau sunete înfundate. O ușă trântită. Următorul pacient se așezase deja la rând, la recepţie, pentru a se înregistra. 

Teodora nu a clipit, dar chiar și așa, cele două curcubee pe care le vedea dansând, ca doi porumbei în sezonul împerecherii, deasupra cheliei medicului, au făcut-o să 
chicotească. 

— Se vede totuși ceva, dar nu pot fi sigur. Fundul ochiului pare să fie afectat. N-am mai întâlnit semne de acest fel. 

E un sindrom nou, i-a explicat Teodora. A început să-i enumere doctorului toate simptomele din ultimele 12 luni, plus ce aflase căutând pe internet, pe site-uri obscure, despre sindromul Rainbow. Tomografia computerizată nu ar fi fost de niciun folos. Nici timpul petrecut la soare, la orele amiezii. Trebuia să bea doar apă plată cu lămâie, pe stomacul gol, și să ţină 16 ore de post intermitent pe zi. Ulterior, migrena s-ar fi declanșat în creierul ei lipsit de vitalitate. 

— Stați așa... Dacă am înțeles bine, doriți să vă declanșați cu orice preț o migrenă? 

Teodora a confirmat, dând ușor din cap. Iar în acel moment și-a amintit un lucru. Mai era problema obținerii vaccinului anti-COVID. Oare nu ar putea el să îi administreze, în secret, câte o doză săptămânală, atât de necesară pentru ea? Îi va fi veșnic recunoscătoare. 

— Nu doar o simplă migrenă aș vrea să declanșez, ci un lanț întreg de fenomene la nivel cerebral. 

Ridicându-se de pe scaun, i-a vorbit medicului de parcă tocmai își susținea o teorie în fața unei comisii de experți. Cu siguranță acest medic ar fi înțeles-o. 

Dacă femeia ar obține ce-și dorește, lumea din jurul ei ar putea vedea curcubeele pe care ea le creează în fiecare zi. O singură dată reușise să proiecteze, de bunăvoie, două astfel de curcubee în tramvaiul 41, în drum spre serviciu. În acea dimineață avusese o migrenă ce nu o lăsase să doarmă. Martorul ei fusese un bărbat fără adăpost, însă din păcate era daltonist. Nu înțelesese prea bine ce se întâmplase, ce anume iscase fenomenul acela și de ce pereții și ferestrele erau acoperite de pete mari de vopsea colorată. 

— Dacă puteți să-mi recomandați ceva pentru a avea migrene, promit că nu vă mai deranjez! 

 Doza de ficțiune: „Renaștere” de Maria Ciurea 

 Doza de ficțiune: „Colți încărcați de piatră”, de Isabela Brănescu 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe