Newsflash
Interviuri LIFESTYLE

Dr. Anca Bardan și prietenii săi necuvântători: „Ei mă tot cuceresc. E un proces continuu”

de Florentina Ionescu - iul. 29 2023
Dr. Anca Bardan și prietenii săi necuvântători: „Ei mă tot cuceresc. E un proces continuu”

Anca Bardan este medic specialist genetician în Clinicile Medicale LOTUS-MED. Ea ne-a povestit recent cum au cucerit-o cei doi prieteni ai săi necuvântători: Nulu și Clara.

Ce prieteni necuvântători  aveți?

Am doi cațeluși, unul este un bichon frise (Nulu), care are în jur de 10 ani, iar celălalt este metis, o fetiță (Clara), pe care am salvat-o de pe străzi din Sinaia și care are în jur de 8 ani.

Cum a început relația cu cei doi cățeluși? 

Pe Nulu l-am luat dintr-un petshop pe la 6 săptămâni. De când eram copil îmi doream să am un animal de companie, așa că în studenție, când stăteam singură la București, l-am ales ca prieten necuvântător care să mă ajute în sesiuni când stăteam nopțile trează și învățam. Pe Clara am salvat-o acum 8 ani, într-o toamnă friguroasă când ea era mică și fragilă. Am hrănit-o cu biberonul o perioadă și, deși nu a fost programată, a venit ca o binecuvântare. Am văzut-o și am simțit că trebuie să fie a mea. 

Cum v-au cucerit? 

Ei mă tot cuceresc. E un proces continuu. Toată voioșia și fericirea lor când ajung acasă, când îi văd cum își fac culcuș lângă tine, când vin și îmi cer ceva, e o iubire necondiționată în ochișorii lor mari și minunați. Îți schimbă starea de spirit instant oricât de încărcat, nervos sau stresat ai fi, [reușesc asta] mai ales cățeii care sunt foarte atașați de stăpânii lor. Copiii mei sunt lipiți de ei, dorm împreună, le dau de mâncare, țin lesele când mergem afară, ceea ce îi și responsabilizează pe cei mici. 

Cel mai frumos lucru pe care îl fac pentru dvs. acești prietene necuvântători?

Simpla lor prezență și bucuria din ochișorii lor sunt suficiente. Ei completează familia. Avem sentimentul de complet atunci când avem și cățeii, și copiii alături. Este unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le putem trăi. Totuși, ei m-au ajutat foarte mult și din punct de vedere medical, deoarece băiețelul meu Călin avea o alergie moderată la părul de câine și am reușit să îl desensibilizăm cu ajutorilor celor doi cățeluși.

Ce alte lucruri ne puteți spune despre ei? 

Ei sunt pentru noi o sursă de relaxare. Până și plimbarea de dimineață constituie un pretext pentru a fi mai activi fizic, să ne plimbăm, să luăm aer curat, ne ajută să luăm contact cu natura. Ei sunt parte integrantă din familie. Inițial, au fost doar ai mei și m-au ajutat să nu simt singurătatea, apoi, când am fost gravidă, stătea cu capul pe burta mea și a fost împreună cu mine în acea sarcină. De altfel, Călin [băiețelul] și Nulu sunt cei mai buni prieteni, cred că, de fapt, doar pe el îl conștientizează ca stăpân.  

Nulu


 


Notă autor:

Fotografii din arhiva personală a doctoriței Anca Bardan.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe