Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Boli pe care câinii le pot mirosi

de Florentina Ionescu - aug. 21 2023
Boli pe care câinii le pot mirosi

Atunci când suntem bolnavi, organismul nostru poduce anumiși compuși, substanțe care plutesc în aerul din preajma noastră.

În stările sau bolile infecțioase, compușii organici volatili sunt prezenți în respirație, în sânge, în transpiație și în urină, creând astfel o „aură” de molecule ce învăluie corpul uman, scrie New Atlas. Acești compuși organici volatili au ca rezultat, de cele mai multe ori, modificări apărute în mirosul corporal. Despre aceste modificări studiile arată că ele pot fi detectate de câini. Așa că se poate spune că anumite condiții medicale ori boli pot fi detectate de câini, datorită simțului lor olfactiv dezvoltat. 

Cancerul 

Unele cercetări au arătat că anumiți câini special antrenați pot detecta diferite tipuri de cancer, cum ar fi melanomul, cancerul colorectal, cel de plămâni, cancerul ovarian, cel de prostată și cancerul mamar, arată sursa menționată. De exemplu, un studiu din 2021 a scos la iveală că un câine special antrenat a putut să miroasă cancerul mamar din probele de urină de la 200 de persoane, cu o acuratețe de 100%. 

Diabetul 

Câinii special antrenați – numiți „diabetic alert dogs” sau DAD – sunt special antrenați pentru a alarma stăpânii cu privire la nivelurile prea mari (hiperglicemie) sau prea mici (hipoglicemie) ale glucozei din sânge. Un studiu din 2016, de exemplu, din Marea Britanie a sugerat că o scădere a glicemiei produce un compus organic volatil numit izopren, care nu poate fi detectat de oameni, însă câinii îl pot miosi. 

Narcolepsia sau „boala somnului” 

În cadrul unui studiu din 2013, câinii antrenați au detectat 11 cazuri de persoane care suferă de narcolepsie din 12, ceea ce i-a făcut pe cercetători să concluzioneze că pacienții cu narcolepsie produc un miros diferit pe care câinii îl pot detecta. 

Boala Parkinson 

Un studiu recent din China a evaluat acuratețea câinilor pentru a vedea dacă aceștia fac diferența între pacienții cu boala Parkinson care erau sub medicație și acei pacienți cu boală Parkinson care nu luau medicație, și persoanele dintr-un grup de control. În cazul persoanelor care luau tratament medicamentos, câinii au avut o sensibilitate de 91% în ceea ce privește depistarea.

Despre alte boli pe care câinii le pot mirosi puteți citi aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe