Newsflash
Interviuri LIFESTYLE

Dr. Eduard Mateescu și povestea cățelușului Nook: „Dacă ar vorbi, nu ar apela la sentimentalisme”

de Florentina Ionescu - iul. 28 2023
Dr. Eduard Mateescu și povestea cățelușului Nook: „Dacă ar vorbi, nu ar apela la sentimentalisme”

Eduard Mateescu este medic Medicina Generală la SABIF (Serviciul de Ambulanță București- Ilfov). Recent, el ne-a povestit pe larg despre prietenul său necuvântător: Nook.

„Înainte de se scrie despre el, Nook e deja vedetă. De patru ani iese zilnic la joacă în Parcul Tineretului și nu e singurul cățel răsfățat, dar sigur este cel mai vestit. 

Mi-a fost întotdeauna tare drag de relația care am văzut că se formează între câini și stăpânii lor. Indiferent cum e «stăpânit», câinele arată o adaptare nemaipomenită la viața stăpânului și la traiul pe care acesta i-l oferă. Așa că pe Nook l-am planificat. 

Nu mai avusesem niciodată un cățel și am hotărât că o să fie de talie mică. Mai rămânea problema imaginii cu cățelul de poșetă, imagine de care trebuia neapărat să mă separ. Și așa am ajuns să caut un Jack Russel Terrier. Și tot așa am luat cunoștință cu lumea crudă, bestială a «vânzătorilor» de câini. 

Am contactat Asociația Chinologică Metropolitană București, mi-au recomandat o canisă autorizată, responsabilă, și am rezervat o femelă. Citisem că sunt mai ușor de gestionat, având în vedere că nu e o rasă recomandată celor fără experiență. Mămica lui Nook a avut doar doi puiuți, ambii masculi. Nu aveam nicio obligație, dar, după ce i-am văzut și pe ei, și pe părinții lor, Nook a fost adoptat pe loc. 

L-am adus acasă când a împlinit trei luni. Și, unde eram perfect pregătiți să avem un cățel educat, cu limite clare, am ajuns topiți după o mutriță blănoasă care și-a adjudecat primul loc în familie, cea mai bună pernă și prioritatea în orice situație. 

Acum, la patru ani, face în continuare ce vrea, când vrea. A învățat lucrurile esențiale, dar mai mult nu am insistat în dresaj. Îmi place să-i văd personalitatea, îmi place «dialogul» privirilor când încearcă să treacă peste interdicții, parcă vrea să mă convingă că e mai bine cum vrea el. Sunt sigur că, dacă ar vorbi, nu ar apela la sentimentalisme, ar avea replici de felul: «Fii atent, știu io cum vine asta, uite așa se face, pe aici!». 

Nu mai sare când intru pe ușă, dar nici nu știe că tocmai am ieșit din gardă, așa că îmi aduce jucăriile pe rând până mă convinge să tragem o joacă înainte de somn. Știe când e vremea și-mi indică nu doar drumul spre dormitor, dar mai ales perna. Mi-o indică așezându-și capul pe ea. 

Pe canapea am doar o singură poziție în care pot să mă uit la câte o jumătate de film, cea în care se poate întinde pe mine. 

Și nu, nu am făcut niciun concediu fără el. Nu am cum. În parc, fură toate jucăriile altor câini, în general ale celor mai mari ca el, mi le aduce și nu se mai vede cine mustăcește de plăcere. Le returnăm cu un schimb de priviri în care se subînțelege și un «high five!». Așa a ajuns vedetă, cum spuneam la început.” - Dr. Eduard Mateescu.

Click mai jos pentru a vedea imaginile din galeria foto! 


Galerie imagini (9)


Notă autor:

Fotografii din arhiva personală a doctorului Eduard Mateescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe