Newsflash
Interviuri

Dr. Elena Cristina Gatej-Alecu: „În România se vine la stomatolog doar când apare durerea”

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 6 2023
Dr. Elena Cristina Gatej-Alecu:  „În România  se vine la stomatolog doar când apare durerea”

Dr. Elena Cristina Gatej-Alecu ne-a explicat ce se întâmplă dacă nu ne prezentăm la timp la medic și ce opţiuni terapeutice avem.

Prevenţia rămâne cel mai important pas în stomatologie, însă în ţara noastră aceasta este o problemă. Dr. Elena Cristina Gatej-Alecu ne-a explicat ce se întâmplă dacă nu ne prezentăm la timp la medic și ce opţiuni terapeutice avem.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Medic specialist Stomatologie
  • Activă pe platformele sociale, unde promovează
    prevenţia și stilul de viaţă sănătos

drAlecu

Cum putem preveni afecţiunile stomatologice?

În mod normal, la un control anual sau la șase luni, un pacient află cu ce probleme dentare se confruntă și află de la medicul stomatolog și cum le poate trata – problema este că pacienţii nu vin la șase luni la control, nu vin nici măcar la un an.

În România se vine la medicul stomatolog în momentul în care te doare, iar atunci este deja prea târziu. Când apare durerea sunt șanse foarte mari ca nervul să fie afectat de carie și e posibil să fie necesară scoaterea nervului și deja vom avea un dinte compromis.

Dacă pacientul ar fi venit la controale bianuale, medicul ar fi putut recomanda o anumită conduită. În momentul în care avem o carie incipientă sau o marmoraţie (o fază incipientă a unei carii dentare) ea poate fi rezolvată foarte ușor cu un material de obturaţie, cu obţinerea unei cavităţi etanșe.

Și foarte mulţi ani pacientul nu ar mai fi avut probleme. Dacă vine abia în stadiul cariilor profunde, se recurge la tratamentul endodontic, din păcate.

Care sunt pașii în prevenţie?

O problemă este faptul că oamenii nu prea se spală pe dinţi. Foarte puţine persoane au auzit de dușul bucal, majoritatea nu folosesc aţă dentară, ci scobitorile, care mai mult traumatizează gingiile decât să facă bine. La fel e și cu apa de gură – să zicem că apa de gură nu ar fi primordială, însă periuţa de dinţi, aţa dentară și dușul bucal sunt elemente foarte importante în igiena dentară.

În momentul în care nu te speli pe dinţi, și în special la copii se întâmplă acest lucru, apar carii pe dinţii temporari, ceea ce implică necesitatea de a merge la stomatolog. Iar, de multe ori, copiii nu vin cu plăcere la control și nu reușim să le tratăm toate problemele.

Periajul corect este esenţial

Cum se efectuează corect periajul dentar?

Trebuie să ne spălăm pe dinţi minimum două minute, 30 de secunde pe fiecare hemiarcadă. Periuţa trebuie ţinută în unghi de 45 de grade – astfel îndepărtezi placa bacteriană. Apropo de periuţă: și cea clasică, și cea electrică fac o treabă la fel de bună. Însă avantajul periuţei electrice este că face ea toată treaba. La cea manuală trebuie să știi tu cum să faci periajul corect.

Cât de nociv este fumatul și cât de importantă este alimentaţia în prevenţia afecţiunilor dentare?

Este bine știut că fumatul nu afectează doar la nivel dentar. Are un impact asupra parodonţiului, mucoasei orale, gingiilor. Poate fi un factor favorizant în apariţia cancerelor orale. Cafeaua are un coeficient de aciditate, dar și abilitatea de a păta dinţii.

După ce consumăm cafea, dacă așteptăm jumătate de oră (fiind un aliment acid) și ne periem dinţii nu va fi nicio problemă. La fel și în cazul dulciurilor. Dacă mâncăm dulce, este bine ca, după jumătate de oră, să ne spălăm pe dinţi. Atunci nu vom mai face carii.

Altfel, acidul și zahărul, bacteriile iubind dulcele, favorizează apariţia cariilor. Băuturile acide sau citricele pot fi consumate, dar cu moderaţie. Dacă facem abuz de băuturi acidulate ne vom trezi cu eroziuni, sensibilitate dentară sau carii, pentru că și eroziunile netratate, în timp, duc la apariţia cariilor.

La stomatolog de la 2 ani

Ce soluţii există pentru sensibilitatea dentară?

Depinde de gradul de sensibilitate dentară. Dacă este vorba de o sensibilitate incipientă, putem apela la anumite paste de dinţi care au capacitatea de a închide canaliculele dentinare. După o utilizare mai îndelungată, acestea au efect.

Mai există materiale stomatologice, precum anumiţi desensibilizanţi, care pot fi aplicaţi atunci când există o sensibilitate accentuată sau o carie. Dacă există eroziuni destul de mari, nu ne mai ajută nici pastele de dinţi, nici alte substanţe. Va trebui frezat dintele, să se monteze obturaţii fiziologice – practic, plombe. Alte variante nu prea există.

Când este recomandat primul consult stomatologic?

Părinţii își pot aduce copiii la stomatolog chiar și de la 2 ani, să vedem dacă au carii de biberon, pete albe cretoase, dacă au tartru. Dacă îi luăm ușor, de mici, nu vom avea probleme mai târziu.

Nu trebuie să facem nimic la primul consult, trebuie doar să vină, să le vedem starea danturii. Părinţii nu trebuie să le insufle teama de medicul dentist. Să nu le spunem: „Să nu îţi fie frică la medicul dentist!” sau „Nu o să te doară”, copilul își imaginează exact opusul și se creează anxietate.

Faţetele dentare pot crea probleme

Care sunt cele mai frecvente proceduri de estetică dentară
solicitate de pacienţii dv.?

Albirea dentară și faţetele dentare sunt într-o mare competiţie. Eu nu recomand faţetele dentare decât în cazurile în care există o problemă estetică gravă, care nu poate fi rezolvată prin obturaţii fizionomice sau prin alte mijloace mai puţin invazive.

În momentul în care se pun faţetele dentare, șlefuim dinţii și, chiar dacă nu o să ai o problemă imediat, este posibil ca peste zece ani să apară probleme. În plus, există posibilitatea ca la un moment dat să fie necesară schimbarea lor.

Dacă ajungem să scoatem nervii, dinţii sunt compromiși, doar pentru că la un moment dat ţi-ai dorit să ai dinţi perfecţi. Putem avea dinţi perfecţi, fără faţete, printr-o igienă corectă. Mai există și posibilitatea de faţetare directă, care se poate face direct în cabinet, cu compozit care necesită doar o ușoare polizare a suprafeţelor dentare și nu afectează smalţul.

Este nocivă albirea dentară?

Este o problemă și cu albirea dentară – foarte mulţi tineri utilizează benzi de albire și își dau seama deja prea târziu că au dureri la nivel dentar și că au sensibilitate dentară. Corect ar fi să vină la medicul stomatolog și să li se recomande tipul de albire potrivit.

Poate fi vorba de o albire dentară care se poate face acasă, în gutiere, cu un gel de albire care este destul de ușor, nu este foarte acid și nu afectează smalţul. Dacă dantura este sănătoasă, nu există carii sau sensibilitate dentară, se poate face o albire în cabinetul dentar, cu lampa – dacă facem acest tip de albire la timpul ei și rar, nu ne va afecta dinţii.

Citiți și: Prof. dr. Nicolae Crișan: „24 de ore din 24, viaţa este ca o clinică”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe