Newsflash
Știri

DSVSA Buzău trimite la analize seminţe de cânepă şi mac, pentru depistarea THC

de L. Budin - oct. 12 2023
DSVSA Buzău trimite la analize seminţe de cânepă şi mac, pentru depistarea THC

DSVSA Buzău a trimis pentru analize, în cadrul Laboratorului naţional de referinţă, opt probe prelevate din seminţe de cânepă şi mac, pentru a verifica dacă sunt contaminate cu THC şi alcaloizi de opium.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău a demarat controale care vizează utlizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive şi stupefiante în produse de origine non-animală. Verificările urmăresc importatorii şi depozitarii de seminţe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori şi comercianţi de seminţe de cânepă şi de mac, produse derivate din acestea sau care conţin seminţe de cânepă şi de mac, dar şi procesatori şi comercianţi care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanţe psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.

Având în vedere instrucţiunile primite de la nivel central prin note de serviciu, inspectorii din cadrul DSVSA Buzău au desfăşurat până la această dată un număr de 10 controale tematice pentru a verifica prezenţa sau absenţa substanţelor psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare, urmând ca verificările să fie continuate. În urma controalelor efectuate au fost recoltate 8 probe de produs finit până la această dată. Probele au fost prelevate din produse cum ar fi seminţe de cânepă şi seminţe de mac”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Probele prelevate de inspectorii sanitar-veterinari au fost trimise pentru analize în cadrul Laboratorului național de referinţă.

În perioada următoare urmează să primim rezultatele examenelor de laborator. Probele nu au fost examinate în cadrul laboratorului DSVSA Buzău, ele au fost expediate la Bucureşti, este vorba despre Laboratorul naţional de referinţă”, a mai precizat reprezentantul DSVSA.

Potrivit Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în funcţie de specificul unităţii controlate şi de produsele disponibile la data controlului, inspectorii adună probe din seminţe de cânepă, seminţe de mac, produse derivate din acestea sau care le conţin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanţi, cum sunt Tetrahidrocanabinol (THC) şi alcaloizii de opium. Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi ciocolată, biscuiţi, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar exista substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanţe psihotrope sau stupefiante, se vor preleva probe din aceste produse.

ANSVSA a demarat la nivel naţional ample controale la procesatori, comercianți şi importatori pentru depistarea utilizării ilegale a substanţelor psihoactive, psihotrope şi stupefiante în produsele alimentare non-animale, a declarat în luna septembrie preşedintele instituției, Alexandru Nicolae Bociu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe