Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Ecosistemul românesc de start-upuri își revine după pandemie

de Florentina Ionescu - dec. 1 2023
Ecosistemul românesc de start-upuri își revine după pandemie

Tehnologia și inovaţia în sănătate ajută atât pacienţii, cât și cadrele medicale. Important este însă ca, de la idee până la o soluţie tangibilă ce poate fi folosită, să existe mentori dispuși să îi sprijine pe oamenii cu idei inovatoare.

Explicație foto: Echipa FreshBlood 


În sănătate, prin intermediul unor programe precum Hubvantage, mentorii ajung la aceeași masă cu tinerii care au idei în domeniul tehnologiilor medicale.

Ceea ce încearcă FreshBlood, un ONG din Cluj, prin programul său Hubvantage din care fac parte tot mai multe start-upuri, este să creeze în interiorul său o legătură umană care să completeze ceea ce fac start-upurile din portofoliul său: o resursă tehnologică pentru oameni. Acesta a fost unul dintre punctele de plecare ale discuţiilor purtate marţi, 21 noiembrie, la București, în cadrul primei zile a evenimentului Hubvantage Innovation Forum, la care Viaţa Medicală a fost partener media. „Acum 6 sau 7 ani, când am vorbit prima dată despre inovaţie în Sănătate, ni s-a spus «Nu se poate în România! Nu există așa ceva. În România nu se face decât copy-paste în Sănătate!». Aceasta era situaţia (pe harta Europei – n.red.) în momentul la care noi ne-am uitat, iar România era în 2017 o pată albă. (...) Ce are ţara noastră, în schimb, faţă de acum 7 ani? Avem start-upuri. Și avem unele care au curajul să schimbe lumea!”, a spus Ion Petrovai, director de inovaţie și cofondator al FreshBlood.

Însă ultimii ani au dovedit că România poate face progrese în ceea ce privește start-upurile care creează noi tehnologii în medicină, chiar dacă nu am ajuns încă la nivelul altor state, a adăugat acesta: „Portugalia este cu un pas în faţa noastră. La ei există interes în a susţine inovaţia în sănătate, în a rezolva probleme cu ajutorul inovaţiei. Ei au bani la fel de puţini ca și noi, dar compensează prin talent, prin colaborări și prin implicarea autorităţilor”.

 

Mircea Vădan, managing partner la Activize

Program-pilot menit să dea o mână de ajutor

Teofana Ulman, manager de proiect în FreshBlood, a avut o prezentare foarte interesantă despre ecosistemul de start-upuri care fac parte din programul Hubvantage. Acesta a început în 2022, ca un program-pilot, fiind incluse la acel moment mai multe start-upuri care deja aveau soluţiile la un anumit nivel de dezvoltare. „Invităm o serie de start-upuri în programul nostru. Pe baza unor criterii le facem invitaţia. După care, respectând aceleași criterii, trecem la un fel de evaluare a nevoilor în doi pași”, a povestit aceasta.

Pe măsură ce sunt evaluate nevoile start-upurilor, se ajunge la o concluzie, și anume care este nevoia lor de bază. „Împreună cu partenerii noștri găsim cel mai bun mentor la momentul respectiv, la care noi avem acces, pentru un anumit start-up și pentru nevoile pe care le identificăm.” Ulterior, nevoile ajung să fie susţinute de resursele sau informaţiile pe care le oferă mentorul, iar start-upul are astfel posibilitatea să se dezvolte într-un mod cât mai armonios.

 

Finanţarea este importantă

Mircea Vădan, managing partner la Activize, unul dintre partenerii FreshBlood, a amintit că, pe lângă munca ecosistemică, atunci când toţi actorii se aliniază și au încredere să facă pașii pentru a merge mai departe cu ideea, importantă este și zona de finanţare. De exemplu, Innovation Norway este un finanţator interesant pentru două start-upuri de health tech din România, afirmă reprezentantul Activize: „Ecosistemul românesc e foarte activ, aș zice, și își revine după pandemie, cu câteva mici excepţii”.

El a prezentat o scurtă analiză care a avut în prim-plan investitorii care au abordat start-upurile din domeniul sănătăţii: „Harta aceasta era, în urmă cu trei ani, cam la jumătate [din ce este acum]. Vedeţi cât de multă activitate este încă în zona de angel investors, oameni care au bani și vor să investească – fie în grupuri, fie individual”.

Există, totodată, și fonduri de investiţii care, cu mici excepţii, au acordat bani unor start-upuri în zona de health tech. „Pe primele șase luni din anul 2023, era 40% mai puţin volum de investment, comparativ cu un an înainte, în aceleași șase luni. Acum vom vedea la finalul anului acesta cum stăm. Cu siguranţă va fi o diferenţă mai mică, comparativ cu 2022.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe