Newsflash
Hi-tech & Gadgets Interviuri

Start-upuri... la start - Interviu cu Teofana Ulman (FreshBlood HealthTech)

de Florentina Ionescu - feb. 9 2024
Start-upuri... la start - Interviu cu Teofana Ulman (FreshBlood HealthTech)

Nu este suficient să creezi un lucru, ci este nevoie să găsești acel loc unde soluţia creată de tine este utilă, afirmă Teofana Ulman, project manager la FreshBlood HealthTech, un ONG din Cluj care sprijină inovaţia în sănătate.

La Hubvantage Innova­tion Forum (21-22 noiembrie 2023, București), am discutat cu Teofana Ulman (foto). Vorbind despre factorii care au dus la necesitatea organizării acestui eveniment, ea a evidenţiat riscul crescut ca o idee creativă sau munca unui start-up să devină irelevantă sau expusă uitării, dacă nu beneficiază de expunere publică, de sprijin și de implicarea unor mentori și a unor oameni ce pun rotiţele în mișcare. Nu puteam să nu vorbim și despre medici, și despre start-upurile menite să le ușureze activitatea. 

„Am senzaţia că medicii se află în aceeași situaţie [ca start-upurile]. În sensul că ei își fac foarte bine treaba, doar că pot fi copleșiţi de numărul mare de pacienţi. Stând de vorbă cu mulţi medici, am realizat că, într-adevăr, s-ar putea inventa – sau există deja – niște resurse tehnologice de impact. Sau să fie dezvoltate de așa manieră încât să le ușureze și lor activitatea. Să ușureze și relaţia cu pacientul”, a declarat Teofana Ulman. 

Scopul este să se obţină un volum mai mare de pacienţi consultaţi sau de cazuri rezolvate, de exemplu, într-un timp mai scurt. Asta ar însemna mai puţin stres pentru medicii care se ocupă de acele cazuri. Iar un start-up (prin care sunt identificate nevoia sau problema, precum și soluţia la acea problemă concretă) ar putea fi de ajutor pe mai multe paliere. 

Teofana Ulman

Provocări pentru medici 

Există softuri de dictare* prin care medicii rostesc cu voce tare informaţiile despre pacient, iar acestea sunt scrise și transcrise mai rapid (și nu introduse manual) în raportul medical. Există dosare medicale electronice ce pot fi accesate și de pacient. Există chiar softuri de inteligenţă artificială* ce permit conturarea organelor la risc și conturarea tumorii ș.a.m.d. Acestea sunt doar câteva exemple de soluţii create de fondatorii unor start-upuri medicale de la noi din ţară. „Atât doar că aici sunt mai multe variante. (zâmbește) Pentru medici, poate fi dificil să meargă din zona de știinţă pur medicală în zona de challenge (provocare – n.red.), care presupune să adapteze ceea ce știu la ceva nou. Și asta este de înţeles. E un efort mare de adaptare, care presupune timp, resurse, interes și un cadru favorabil de dezvoltare.” 

De aceea, medicii și oamenii cu idei (cei care identifică o problemă și soluţia care o rezolvă) deseori au nevoie să se așeze la „aceeași masă” cu persoane care au cunoștinţe de IT, de programare, cu experţi din alte domenii.

Plusuri și minusuri 

Provocările nu există doar la nivelul activităţii medicilor. Lucrurile nu sunt deloc ușoare nici pentru start-upurile din domeniul sănătăţii ori al tehnologiilor medicale. „Pentru start-upuri e greu, pentru că, dacă vă uitaţi pe piaţa de inovaţie, în general ele sunt dezvoltate de fondatori cu foarte multe cunoștinţe pe partea de tech, iar ei într-adevăr reușesc să creeze produsul în sine. Dificultatea apare atunci când nu au acces la expertiza medicală, la experienţa reală și feedbackul constant al posibililor utilizatori, când nu au un cadru legislativ adecvat.” 

Practic, oricât de bună ar fi ideea lor la un moment dat, fondatorii de start-upuri medicale au puţine șanse de a-și vedea produsul dezvoltat adoptat de piaţa medicală. „[...] nu e suficient doar să creezi ceva, ci ai nevoie de acces la sistemul în care poate fi testată și apoi folosită soluţia ta în condiţii de maximă responsabilitate”. Iar aici vine în ajutor un program precum Hubvantage de la FreshBlood. Acesta este un program-suport ce poate fi accesat de fondatorii de start-upuri din domeniul tehnologiilor medicale. În cadrul lui sunt incluse activităţi pe durata unui an calendaristic, special concepute pentru a ajuta fondatorii de start-upuri medicale să obţină sprijinul de care au nevoie pentru ca soluţia lor să treacă la următorul nivel: să obţină mai multă finanţare, de exemplu, să pătrundă pe alte pieţe, să beneficieze de experienţa unui mentor în domeniul respectiv sau să poată avea acces la o anumită categorie de pacienţi prin asociaţiile de pacienţi ș.a.m.d. 

Cum se naște o idee

Teofana Ulman a ajuns să se implice în programul Hubvantage din postura unei persoane care a avut o idee și care avea nevoie de sprijin pentru implementarea ei: „Am venit la Ion** (Petrovai, cofondator și director de inovaţie la FreshBlood HealthTech – n.red.) cu o soluţie pentru pacienţii cu boli cronice. Mi-am dat seama că nu o puteam dezvolta fără o mulţime de resurse de care nu dispuneam la acel moment. Ion identificase deja nevoile acestea. Apoi a apărut ideea acestui program ca suport activ și personalizat pentru fondatorii care au nevoie de ajutor pentru a face pași importanţi și coerenţi în dezvoltarea lor”. 

Astfel, a început să lucreze la programul-pilot împreună cu cei de la FreshBlood și consideră că au fost foarte importante conectarea și personalizarea activităţilor, a mentoratelor: „Deseori suntem martorii unor colaborări spectaculoase între start-upuri și mentori. Alteori ne e greu să cointeresăm colaboratori care să investească timp într-un demers de lungă durată”.

Programul are la bază ideea de a oferi suport fondatorilor pentru nevoia lor imediată. Aceste nevoi sunt identificate printr-un proces de evaluare în doi pași și în funcţie de stadiul de dezvoltare a fiecărui start-up. „Deseori, oamenii au nevoie de ajutor practic în momentele-cheie ale vieţii lor. De aceea, conceptul dezvoltat de noi este unul integrat, în care oamenii (fondatorii) sunt la fel de mult susţinuti ca și businessul sau produsul lor”, precizează Teofana Ulman.

Din aceste motive, project managerul crede că este important ca programul Hubvantage să continue pe termen lung: „Sigur că și noi, la rândul nostru, avem nevoie de resurse de tot felul – financiare, umane, de colaborare. Și, mai ales, ne dorim ca programul nostru să fie cunoscut, înţeles, văzut. Acesta este și unul dintre scopurile pentru care am organizat evenimentul [Hubvantage Innovation Forum]”. 

Soluții la nevoi acute

Programul Hubvantage sprijină atât proiecte dedicate pacienților, cât și unele profesioniștilor din domeniul medical. „Numărul cel mai mare de start-upuri existente, din câte știu eu, pe piață – la inovație în sănătate – sunt adresate pacienților. Pentru că ele însele pornesc dintr-o nevoie acută. Deseori, suferința și starea de boală personală sau a celor dragi stau la baza motivației în inovația în sănătate”, spune Teofana Ulman. Dar sunt și start-upuri care oferă soluții strict pentru medici: „Serviciile de telemedicină sunt servicii care se adresează și medicilor, și pacienților în aceeași măsură. Pentru că ușurează, cumva, comunicarea de ambele părți și, în plus, ușurează sistemul medical de supraîncărcare.” 

Un exemplu pe care mi l-a dat project managerul m-a făcut să înțeleg cum poate un start-up să influențeze în bine lucrurile, la scară mai largă: „Start-upul DEA Medicine*** din programul nostru oferă servicii de telemedicină și își propune să ofere și suport pacienților, după intervențiile chirurgicale. Poate în mod direct nu influențează activitatea de zi cu zi a medicului. În schimb, ceea ce influențează start-upul menționat este rata de succes a cazurilor. Soluția lui are potențial în a reduce infecțiile după o intervenție și de a crește îngrijirea zilnică și recuperarea postoperatorie a pacienților”.

 

Planuri pentru mai multe punți de legătură 

 

Hubvantage este un program creat și derulat de FreshBlood împreună cu Activize și Hive Innovation, cu susținerea EIT Health. În luna martie vor fi comunicate detaliile referitoare la structura programului și condițiile de înscriere a start-upurilor. În cel de-al treilea an de activitate, în plus față de serviciile oferite până acum, organizatorii programului urmăresc să creeze cât mai multe punți de legătură între start-upurile înscrise în program și sistemul medical (centre medicale, asociații de pacienți etc.) și să crească vizibilitatea startup-urilor românești. 

 

Începând cu acest an, Teofana Ulman s-a retras din proiect din motive personale. Adriana Dunca va fi manager de proiect la Hubvantage, în locul său. 


Notă autor:

*vezi MediNav și AIMinded: https://www.viata-medicala.ro/reportaje/piese-din-puzzle-ul-numit-medicina-viitorului-28900
**https://www.viata-medicala.ro/interviuri/dr-ion-gheorghe-petrovai-pandemia-a-fost-un-catalizator-de-inovatie-20743
***https://www.viata-medicala.ro/solu-ie-pentru-spitalele-viitorului-35201

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe