Newsflash
Internaționale

Focar de legioneloză în Polonia

de Dr. Mariana MINEA - sept. 22 2023
Focar de legioneloză în Polonia

Polonia a raportat la 11 septembrie a.c. 166 de cazuri de legioneloză, dintre care 23 soldate cu deces, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Boala poate varia de la forme ușoare la forme grave de pneumonie letală.

 În prezent au loc acţiuni pentru depistarea cazurilor de infectare și pentru prevenirea transmiterii. Autorităţile de sănătate publică din Rzeszów, regiune din sud-estul Poloniei, au raportat la 18 august depistarea unui cluster de 158 de cazuri suspectate de pneumonie. Totodată, au fost raportare 15 cazuri de legioneloză confirmate în laborator, în cadrul diverselor spitale din regiune. Până la 11 septembrie, numărul de cazuri confirmate microbiologic a fost de 166, toate fiind spitalizate. Dintre ele, 112 au fost înregistrate în orașul Rzeszów, 38 în regiunea Rzeszów, iar 16 în alte zone. Analiza epidemiologică a arătat că primul caz a dezvoltat simptome în 30 iulie.

Grupa de vârstă 60-90 de ani este cea mai afectată de boală. Toate cele 23 de persoane care și-au pierdut viaţa aveau comorbidităţi și vârste cuprinse între 53 și 98 de ani (11 femei și 12 bărbaţi). Majoritatea cazurilor au fost confirmate prin teste antigen din urină, iar 11 – prin PCR, din teste respiratorii. Nu au putut fi realizate culturi și secvenţieri întrucât toţi pacienţii au primit antibiotic.

Majoritatea persoanelor care contractează bacteria Legionella o inhalează din aer sau din sol. Boala are o perioadă de incubaţie de 2-10 zile (mergând până la 16 zile). Debutează cu febră, tuse ușoară, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, stare de rău și letargie. Unii pacienţi prezintă dureri musculare, diaree și confuzie. Mortalitatea, prin pneumonie, este de 40-80% la pacienţii imunosupresaţi care nu primesc tratament antibiotic. Rata poate fi redusă la 5-30% prin îngrijire corespunzătoare. În total, mortalitatea este de 5-10%.


https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON487
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe