Newsflash
Internaționale Știri

Guvernul neozeelandez renunţă la interzicerea pe scară largă a fumatului

de L. Budin - nov. 27 2023
Guvernul neozeelandez renunţă la interzicerea pe scară largă a fumatului

Legea prevedea creșterea treptată a vârstei minime pentru cumpărarea produselor din tutun şi ar fi redus drastic numărul de magazine autorizate să vândă.

Noul guvern conservator din Noua Zeelandă a confirmat intenţia sa de a renunţa la măsurile de pionierat adoptate pentru combaterea fumatului – ceea ce un ONG califică drept „o victorie uriaşă pentru industria tutunului”. 

Fostul premier neozeelandez Jacinda Ardern a convins Parlamentul din Wellington să voteze anul trecut o lege care interzicea vânzarea de ţigări către persoanele născute după anul 2008, informează AFP și Agerpres.

Decizia a fost salutată de experţii în sănătate publică şi de susţinătorii luptei împotriva fumatului. Măsuri similare au fost anunţate recent în Regatul Unit.

Însă noul prim-ministru neozeelandez, Christopher Luxon, care a preluat mandatul luni, 27 noiembrie a confirmat că Noua Zeelandă va renunța la lege, invocând temerile legate de o vastă piaţă neagră a vânzărilor de tutun.

Christopher Luxon a recunoscut că veniturile fiscale obţinute din vânzările continue de ţigări ar genera, de asemenea, încasări binevenite pentru guvern.

Asociaţia anti-fumat Health Coalition Aotearoa consideră că renunţarea la politica anti-tabac anunțată inițial este o insultă la adresa ţării.

Este o pierdere majoră pentru sănătatea publică şi o uriaşă victorie pentru industria tutunului, ale cărei venituri vor creşte în detrimentul vieţii neozeelandezilor”, a precizat ONG-ul într-un comunicat.

Legea prevedea o creştere treptată a vârstei minime pentru cumpărarea produselor din tutun şi ar fi redus drastic numărul de magazine autorizate să vândă tutun la maximum 600 în întreaga ţară. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe