Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Hepatita virală, o ecuaţie complexă de sănătate publică

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 28 2023
Hepatita virală, o ecuaţie complexă de sănătate publică

Ziua Mondială a Hepatitei 2023 și tema de campanie aleasă subliniază o dată în plus inechitatea și pericolul cauzat de lipsa de acţiune în eliminarea hepatitelor virale.

Carte de vizită:

  • Profesor universitar, Disciplina Gastroenterologie și Hepatologie, UMF „Carol Davila” Bucureşti
  • Şef Secţia 3 Gastroenterologie-Hepatologie, Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti

Prin decizia Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ziua de 28 iulie a fost declarată, începând din 2010, Ziua Mondială a Hepatitei (ZMH), iar săptămâna 22-28 iulie – Săptămâna Hepatitei. Scopul iniţiativei este creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a populaţiei cu privire la factorii de risc, modul de transmitere și impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populaţiei la nivel mondial.

        Am stat de vorbă cu prof. dr. Liana Gheorghe, care ne-a spus că această zi este dedicată promovării iniţiativelor îndreptate către prevenţie, testare, diagnostic precoce și acces la tratament: „Împreună putem elimina hepatitele virale, putem asigura un viitor mai sigur pentru generaţiile următoare!”.

Care este semnificaţia Zilei Mondiale a Hepatitei?

Alianţa Mondială pentru Hepatită propune, în fiecare an, o temă de campanie și un slogan al Zilei de luptă împotriva hepatitelor, care reflectă statusul curent al preocupărilor în acest domeniu, de natură să încurajeze acţiuni și campanii tematice. În 2023, tema campaniei este: Every year, more than a million lives are lost to hepatitis. We’re not waiting for change – we’re fighting to make it happen! [În fiecare an, peste un milion de persoane decedează ca urmare a hepatitelor virale. Să nu așteptăm o schimbare – să facem astfel încât ea să se producă!].

Ce reflectă tema de anul acesta?

În primul rând, nevoia unei iniţiative determinate și proactive la nivel global pentru controlul și eliminarea hepatitelor virale, nevoia imperioasă de ranforsare a programelor strategice de screening și tratament. De asemenea, aduce în prim-plan necesitatea strategică de adaptare și focalizare a testării, diagnosticului și tratamentului la nivelul unor grupuri și comunităţi marginalizate, vulnerabile, greu de identificat și de tratat. Vorbim aici de persoane vulnerabile socio-economic, instituţionalizate, încarcerate, fără documente de identitate, fără domiciliu, neasigurate, victime ale violenţei domestice sau traficului de persoane, consumatori de droguri, coinfectaţi cu alte virusuri, inclusiv cu HIV etc.

Care este scopul acţiunilor care marchează această zi la nivel global?

Iniţiativele derulate în această zi – ZMH este marcată în peste 100 de ţări – sunt variate și variabile de la o ţară la alta: campanii de informare cu diseminarea informaţiilor prin postere, flyere și pliante, campanii de promovare a screeningului și vaccinării, concerte, campanii media derulate în comunităţi sau în mediul online, publicaţii și evenimente de presă.

Peste 300.000 de români au fost testaţi prin Live(Ro) Sud și Est

Cum este marcată, anul acesta, ZMH în România?

Liderii și membrii Societăţii Române de Gastroenterologie și Hepatologie vor continua activitatea de screening pentru hepatitele virale în cadrul Programelor regionale cu finanţare europeană Live(Ro) Sud și Est. Peste 300.000 de persoane au fost testate până în prezent, iar persoanele detectate cu hepatită virală au beneficiat de continuarea investigaţiilor pentru stadializarea bolii și tratament. În această zi sunt iniţiate campanii de educare și testare a populaţiei din diferite comunităţi: în comunităţi rurale, urbane, unităţi industriale etc., sub coordonarea centrelor de gastroenterologie regionale, în parteneriat cu Societatea de Medicina Familiei - Grupul GastRO și cu suportul asociaţiilor de pacienţi. În mediul online/via social media sunt derulate campanii complexe de comunicare, adresate populaţiei generale, medicilor și autorităţilor, care aduc în dezbatere problemele sensibile ale procesului naţional de eliminare a hepatitelor virale.

Care sunt imperativele anului 2023?

Hepatitele virale reprezintă o pandemie silenţioasă, neglijată și letală, un „ucigaș tăcut”, mai letal decât TB, malaria sau infecţia HIV, și, în același timp, o povară socio-economică la nivel global. Se estimează că peste 350 de milioane de persoane sunt afectate și peste un milion de vieţi se pierd anual la nivel mondial ca urmare a consecinţelor pe termen lung ale hepatitelor B și C – ciroză hepatică, insuficienţă hepatică, hepatocarcinom și complicaţiile bolii hepatice terminale. România se află printre ţările europene cu cele mai mari rate de prevalenţă a hepatitelor virale, ceea ce face imperios necesară continuarea eforturilor de prevenţie, testare, diagnostic și tratament în rândul populaţiei și asumarea obiectivelor OMS de eliminare a hepatitelor virale ca prioritate de politică publică.

Imperativele momentului

Foarte multe persoane ajung la medic în stadii avansate de boală. De ce se întâmplă asta?

Din cauza caracterului silenţios al hepatitelor cronice virale, majoritatea persoanelor infectate – opt sau nouă persoane din zece – nu au cunoștinţă despre statusul lor infectat, nu sunt diagnosticate și tratate. Acestea diseminează infecţia virală în rândul populaţiei sănătoase și ajung în îngrijire medicală în stadii tardive de boală. În prezent, hepatita virală nu mai reprezintă doar o problemă medicală, ci o ecuaţie complexă de sănătate publică, ce cuprinde intervenţii integrate de educaţie și conștientizare, testare și acces necondiţionat la tratament pentru persoanele infectate.

Care sunt imperativele momentului?

Un prim imperativ ar fi accelerarea programelor de screening și tratatament în hepatitele virale, cu sprijinul asociaţiilor profesionale, al autorităţilor, asociaţiilor de pacienţi, ONG-urilor, societăţii civile etc. Apoi, focalizarea atenţiei asupra grupurilor și comunităţilor marginalizate și vulnerabile, prin implementarea unor programe intensive de screening derulate în mediul rural, zone greu accesibile, populaţie care trăiește la limita sărăciei, grupuri etnice, neasiguraţi, persoane fără adăpost, persoane private de libertate, persoane cu diverse dependenţe etc. Sunt necesare, de asemenea, acţiuni complementare de depistare efectuate sub egida unor societăţi profesionale, în comunităţi specifice, din fonduri private etc., dar și asigurarea accesului nediscriminativ, universal și simplificat la programele de prevenţie și tratament pentru hepatitele virale – treatment as prevention. Nu în ultimul rând, este nevoie de o finanţare adecvată a programelor de sănătate pentru diagnosticul și tratamentul hepatitelor virale, în conformitate cu strategia naţională de sănătate, în care bolile transmisibile sunt încadrate ca prioritate naţională – spending is saving.

Peste 350 de milioane de persoane prezintă una dintre formele de hepatită cronică virală B, C, D și peste un milion de persoane decedează anual ca urmare a evoluţiei și complicaţiilor acestor afecţiuni.

Ziua de 28 iulie comemorează nașterea lui Baruch Samuel Blumberg (1925-2011), medicul american care a descoperit în 1960 primul virus hepatitic – virusul hepatitei B (VHB) – în serul aborigenilor australieni. Ulterior, a primit Premiul Nobel pentru activitatea sa în acest domeniu și pentru contribuţia la descoperirea vaccinului împotriva VHB.

We’re not waiting! (Nu așteptăm!) este o chemare la acţiune pentru accelerarea eforturilor de eliminare a hepatitelor virale, care subliniază necesitatea imperioasă de a asigura accesul imediat și universal la servicii de testare și tratament. Astfel, tema de campanie a ZMH 2023 poate fi rescrisă sub forma următoarelor direcţii imperative:

  • Persoanele cu hepatită virală nu trebuie să aștepte pentru a fi testate, pentru a primi tratament antiviral și pentru eliminarea stigmatizării, izolării sociale și discriminării la care sunt supuse; 
  • Femeile însărcinate nu trebuie să aștepte pentru a fi testate pentru hepatitele virale sau pentru a primi tratament;
  • Nou-născuţii nu trebuie să aștepte pentru a fi vaccinaţi la naștere împotriva hepatitei B; 
  • Organizaţiile devotate comunităţii nu trebuie să aștepte pentru investiţii destinate luptei împotriva hepatitelor virale;
  • Factorii decizionali nu trebuie să aștepte și trebuie să acţioneze imediat pentru eliminarea ameninţării reprezentate de hepatitele virale asupra stării de sănătate a comunităţii, manifestând voinţă politică și finanţare adecvată.

Nu așteptaţi! Testaţi-vă pentru hepatitele virale, pentru a vă proteja pe dv. și familiile dv.! (Prof. dr. Liana Gheorghe)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe