Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ianuarie 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor

de Magdalena Tănăsescu - feb. 13 2024
Ianuarie 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor

Luna ianuarie a acestui an a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice, a precizat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene.

Potrivit arhivelor CS3, cu înregistrări datând din 1950, temperaturile de luna trecută le-au depăşit pe cele din ianuarie 2020, care a fost declarată drept cea mai călduroasă lună din istorie la momentul respectiv.  


Noul record vine după desemnarea lui 2023 drept cel mai fierbinte an din istoria globală a înregistrărilor, începută în 1850, şi în contextul schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană, precum şi de fenomenul El Nino. Acesta provoacă încălzirea apelor de suprafaţă din Oceanul Pacific şi determină creşterea temperaturilor.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor comparativ cu luna corespondentă din anii precedenţi.

„Nu este doar cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria înregistrărilor, dar tocmai ce am trăit o perioadă de 12 luni cu temperaturi de peste 1,5 grade Celsius faţă de perioada de referinţă preindustrială. Reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este unica modalitate de a stopa creşterea temperaturilor”, a spus directorul adjunct a CS3, Samantha Burgess, citată de Agerpres

Conform oamenilor de ştiinţă americani, 2024 prezintă o probabilitate de unu la trei de a fi chiar mai călduros decât anul trecut şi o probabilitate de 99% de a se clasa în topul celor mai călduroşi cinci ani.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe