Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

A fost lansat portalul „Spațiul european de cercetare pentru Ucraina”

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 23 martie 2022, ora 14:10

Comisia Europeană a lansat ieri un ghișeu unic pentru a sprijini cercetătorii din Ucraina.

Ieri, 22 martie, Comisia Europeană a lansat portalul „Spațiul european de cercetare pentru Ucraina” ( ERA4Ukraine), un ghișeu unic pentru informații și servicii de sprijin pentru cercetătorii din Ucraina și pentru cei care fug din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

cercetare pentru ucraina
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

Portalul reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară și din partea unor grupuri neguvernamentale. Scopul său este de a ajuta cercetătorii afectați să găsească locuințe și oportunități de angajare, de a facilita recunoașterea diplomelor lor și de a oferi alte servicii.

Portalul ERA4Ukraine este lansat pe rețeaua EURAXESS existentă, care sprijină cercetătorii prin conectarea a peste 600 de centre și 43 de portaluri naționale din statele membre ale UE și din țările asociate la programul Orizont Europa.

Toate informațiile vor fi disponibile în curând atât în limba engleză, cât și în limba ucraineană. Fiecare stat membru și țară asociată are un portal național în care sunt listate serviciile de asistență într-un mod structurat. Până în prezent, sunt disponibile peste 30 de portaluri naționale.

„Suntem alături de cercetătorii și inovatorii din Ucraina care se confruntă cu circumstanțe fără precedent ca urmare a invadării țării lor de către Rusia. Oamenii de știință și cercetătorii ucraineni au avut contribuții esențiale la cercetarea și inovarea din UE. În așteptarea ratificării asocierii Ucrainei la programul Orizont Europa, ne-am asigurat că beneficiarii de succes pot primi deja finanțare din programele UE de cercetare și inovare. Lansarea de astăzi a ERA4Ukraine este o altă acțiune importantă pentru sprijinirea cercetătorilor ucraineni.”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

În aceeași ordine de idei, săptămâna trecută, Maria Leptin, președinta Consiliului European pentru Cercetare (CEC), a solicitat tuturor celor 5 600 de beneficiari ai granturilor CEC să ofere locuri de muncă temporare cercetătorilor refugiați și personalului de sprijin din Ucraina. Această nouă inițiativă CEC este inclusă pe portalul ERA4Ukraine. Până în prezent, în doar câteva zile, au fost primite 380 oferte.

Alte inițiative ale UE includ accesul la Science4Refugees, o inițiativă EURAXESS existentă care oferă stagii, locuri de muncă cu fracțiune de normă și locuri de muncă cu normă întreagă pentru refugiați, precum și accesul la o comunitate europeană de cercetare, solidaritatea UE cu Ucraina și MSCA – Cercetători aflați în situație de risc.

Portalul ERA4Ukraine oferă, de asemenea, linkuri către #Science4Ukraine, un grup comunitar de studenți și cercetători științifici voluntari din instituțiile academice din Europa și din întreaga lume. 

Voluntarii colectează și difuzează informații cu privire la oportunitățile de sprijin la nivel universitar, național și internațional pentru absolvenții de studii universitare și cercetătorii direct afiliați unei instituții academice din Ucraina.

Măsuri în domeniul cercetării și inovării

Agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei a creat cea mai mare criză umanitară cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii, se arată în același comunicat.

Comisia Europeană și statele membre lucrează pe toate fronturile pentru a sprijini Ucraina cu ajutor umanitar și protecție civilă. În același timp, Comisia a luat mai multe măsuri pentru a oferi sprijin în domeniul cercetării și inovării.

În octombrie 2021, Ucraina a semnat acordul său de asociere atât la programele de cercetare și formare Orizont Europa, cât și la programele de cercetare și formare ale Euratom. Acesta nu este încă în vigoare din cauza întârzierilor înregistrate în procesul de ratificare de către partea ucraineană, care a fost acum oprit.

Între timp, Comisia a luat măsuri administrative pentru a se asigura că beneficiarii ucraineni de succes pot primi finanțare din programele UE de cercetare și inovare.

La 3 martie, comisarul Gabriel a anunțat că Comisia Europeană nu se va angaja în noi proiecte de cooperare cu entități ruse. Comisia a suspendat pregătirile acordurilor de grant pentru proiectele din cadrul programului Orizont Europa care implică organizații de cercetare ruse.

Semnarea unor noi contracte a fost suspendată până la noi dispoziții. În plus, plățile către entitățile ruse în temeiul contractelor existente au fost suspendate până la noi dispoziții.

ERA4Ukraine este găzduit de rețeaua EURAXESS, o inițiativă paneuropeană unică care oferă informații și servicii de sprijin cercetătorilor profesioniști.

Cu sprijinul Uniunii Europene, al statelor membre și al țărilor asociate, aceasta sprijină mobilitatea cercetătorilor și dezvoltarea carierei lor, consolidând, în același timp, colaborarea științifică dintre Europa și restul lumii.

EURAXESS este o rețea de peste 600 de centre și 43 de portaluri naționale din statele membre ale UE și din țările asociate. Elveția și Regatul Unit au, de asemenea, administratori naționali.

Etichete: portal online proiecte cercetare cercetare ucraina razboi ucraina ERA4Ukraine Comisia Europeana cercetatori

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC