Newsflash
Internaționale

Analiză BBC: cum au creat dovezile științice false un medicament „miraculos”, ivermectina

de Florentina Ionescu - oct. 7 2021
Analiză BBC: cum au creat dovezile științice false un medicament „miraculos”, ivermectina

O analiză amplă, realizată de jurnaliștii de la BBC, prezintă modul în care dovezile științice false au contribuit la crearea unui medicament „miracol”, și anume ivermectina.

Ivermectina a fost numită un medicament „minune” împotriva COVID-19 și recomandat de autoritățile din domeniul sănătății în unele țări. Dar analiza BBC scoate la iveală faptul că există erori grave într-un număr mare de studii-cheie pe care fanii acestui medicament se bazează. 

Vă recomandăm și: Ministerul Sănătății, despre ivermectină: Nu există niciun studiu randomizat 

ivermectina
Foto: arhivă

 

În articolul semnat de Rachel Schraer și Jack Goodman se arată că în timpul pandemiei de COVID-19 au existat voci din tabăra pro ivermectină care propuneau ca medicamentul să fie folosit nu pentru scopul său principal, ci pentru a lupta împotriva COVID-19 și pentru a preveni decesele. Autoritățile din domeniul sănătății din SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană au descoperit că există dovezi insuficiente pentru folosirea Ivermectinei împotriva COVID-19, dar mii de fani declarați ai acestui medicament, mulți dintre ei antivacciniști, au continuat să facă campanie pentru folosirea Ivermectinei, arată analiza BBC.

Membrii din grupurile de pe rețelele sociale făceau schimb de trucuri despre cum poate fi obținut medicamentul, chiar militând pentru versiunile substanței folosite la animale. Astfel, în contextul „valurilor” create în jurul Ivermectinei, din ce în ce mai mulți oameni din lume au început să folosească medicamentul.

Sursa citată scrie că cei din tabăra care militează pentru folosirea Ivermectinei atrag atenția asupra unui număr de studii științifice și adesea pretind că aceste dovezi sunt ignorate sau că autoritățile „le acoperă”. Dar o analiză făcută de un grup de cercetători independenți a scos la iveală motive grave de îngrijorare cu privire la acel volum de dovezi științifice. 

ivermectina

BBC scoate la iveală că mai mult de o treime dintre cele 26 de studii clinice majore făcute pe acest medicament, pentru utilizarea Ivermectinei în cazul persoanelor cu COVID-19 are erori grave sau semne ale unei potențiale fraude, scriu jurnaliștii. Niciunul dintre restul studiilor nu arată dovezi convingătoare în ceea ce privește eficacitatea Ivermectinei în acest scop.

Dr. Kyle Sheldrick, unul dintre membrii grupului care a investigat aceste studii, a declarat că el și colegii săi nu a găsit „nici măcar un studiu clinic” care să arate că Ivermectina a prevenit decesele de COVID-19 care să nu fi conținut „fie semne evidente de fabricare a dovezilor sau erori atât de esențiale încât să invalideze studiul”.

Problemele majore identificate de oamenii de știință au inclus:

  • Faptul că aceleași date ale pacienților au fost folosite de mai multe ori, pentru diferite persoane,
  • Dovezi că selecția pacienților pentru grupurile testate nu a fost randomizată
  • Cifre care au o probabilitate mică să aibă loc în mod natural
  • Procentaje calculate incorect
  • Autorități locale din domeniul sănătății care nu știau despre aceste studii.

Echipa de cercetători a mai descoperit că, din totalul celor 26 de studii examinate, au existat dovezi în cinci dintre ele că datele ar fi putut fi falsificate – de exemplu, studiile conțineau cifre imposibile sau rânduri de date de la pacienți identice, luate cu copy și paste. Analiza completă realizată de BBC poate fi citită la acest link.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe