Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Bărbații, predispoziție genetică mai mare pentru cancer de piele

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 24 iunie 2020, ora 12:08

Un studiu nou de la Universitatea McGill sugerează că bărbații ar putea fi mai predispuși din punct de vedere genetic să dezvolte cancer de piele.

Aceasta este o cercetare condusă de profesorul Ian Watson, de la Goodman Cancer Research Centre (GCRC) din cadrul Universității McGill, care a fost publicată recent în jurnalul „Nature Cancer”. 

barbati risc genetica melanom cancer de piele

Cercetarea a identificat trei gene situate pe cromozomul X, gene cu mutații semnificative, scrie medicalxpress.com. Profesorul Ian Watson a explicat că dintre cele trei gene cu mutații semnificative pe care cercetătorii le-au descoperit pe cromozomul X, doar o genă a avut un tip specific de mutație care se găsește doar la bărbați.

Femeile pot dezvolta alte tipuri de mutații în gena respectivă, dar pentru că ele au doi cromozomi X (bărbații având unul sinur), ele au două copii ale genei, lucru care permite ca a doua să servească pe post de „rezervă” dacă prima genă suferă mutații.

„Aceste mutații ar putea să explice de ce pacienții bărbați cu melanom au o incidență mai ridicată și rate de supraviețuire mai scăzute”, a declarat Rached Alkallas, doctorand la Universitatea McGill și unul dintre coautorii studiului.

Cauzele modificărilor genetice

Progresele făcute în tehnicile de secvențiere genetică le-au permis cercetătorilor să „sape” mai adânc pentru a înțelege cauzele de la baza diferențelor între sexe în ceea ce privește melanomul.

După ce au analizat mutațiile genetice la peste 1.000 de cazuri de melanom, cercetătorii au oferit unele informații referitoare la aceste diferențe dintre cele două sexe.

„Noi continuăm să facem mai multe cercetări în acest domeniu, inclusiv să determinăm modul în care aceste mutații afectează biologia melanomului și modul în care ele răspund la imunoterapie”, a explicat Mathieu Lajoie, cercetător asociat implicat în acest studiu.

Profesorul Ian Watson investighează acum dacă diferențele dintre sexe în ceea ce privește mutațiile pe care le-a descoperit ar putea să explice motivul pentru care unii pacienți răspund diferit la cele mai noi forme de terapie în cancerul de piele.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: cancer de piele detectare melanom melanom predispozitie genetica mutatii mutatii genetice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC