Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pompierii, risc crescut de apariție a melanomului (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - oct. 4 2023
Pompierii, risc crescut de apariție a melanomului (studiu)

Pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală, din cauza expunerii la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni din materialele ignifuge.

Potrivit unui studiu recent, este vorba de materialele ignifuge folosite în timpul intervențiilor.  

Pe lângă pompieri, există și alte categorii profesionale mai expuse riscului de cancer de piele. 

„Sunt persoane cu activitate în zone expuse, de exemplu în agricultură, construcții, marinari sau salvamari, care ajung de obicei cu probleme cutanate induse de expunerea la soare la vârste înaintate. Pentru ei trebuie făcută educație pentru că sunt foarte vulnerabili. Prevenția se face prin educație și prin controale periodice, acestea sunt cele două elemente importante”, a declarat dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Dr. Leventer Centre, într-un comunicat remis redacției.

Aceasta a precizat, totodată, că românii sunt o populație cu piele în general deschisă, vulnerabilă la lumina soarelui. 

„O persoană cu o piele deschisă, care mai mult se arde decât se bronzează, trebuie să se protejeze suplimentar. La fel, persoanele care au părul sau ochii mai deschiși la culoare. Carcinoamele bazocelulare sunt tumori care apar de obicei pe pielea expusă la lumina soarelui, fie că vorbim de față, scalp - mai ales în cazul bărbaților - sau urechi. O altă formă de carcinom este cel spinocelular, care arată la început ca o pată roz, aspră la atingere, acoperită de o cojiță care nu se vindecă. Orice fel de fisură, de exemplu, aparută la nivelul buzei, care nu se vindecă în decurs de o lună, poate ridica suspiciunea unui carcinom spinocelular de buză”, a precizat dr. Stanciu Mihaela Anca. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe