Newsflash
Internaționale

Cazurile de miocardită și pericardită după vaccinarea anti-COVID, evaluate de EMA

de Dorina Novac - iun. 15 2021
Cazurile de miocardită și pericardită după vaccinarea anti-COVID, evaluate de EMA

Comitetul de siguranță al EMA continuă evaluarea raportărilor de cazuri de miocardită și pericardită apărute la un număr mic de persoane, după imunizarea cu vaccinurile anti-COVID ce folosesc tehnologia ARN mesager.

Comitetul de siguranță al EMA (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) a demarat evaluarea în aprilie, în urma raportării unor cazuri de miocardită apărute după vaccinarea cu Pfizer-BioNTech, în Israel.

miocardita

Majoritatea cazurilor au fost ușoare și s-au rezolvat în câteva zile. Au fost afectați în principal bărbați cu vârste sub 30 de ani, simptomele debutând mai ales în intervalul de câteva zile de la vaccinarea cu cea de-a doua doză.

„Cazuri de miocardită și/sau pericardită au fost raportate, de asemenea, pe teritoriul Spațiului Economic European (SEE), ulterior vaccinării cu toate vaccinurile COVID-19. În prezent, este necesară o analiză suplimentară pentru a concluziona dacă există o relație de cauzalitate cu vaccinurile, iar PRAC solicită date suplimentare de la companiile care le comercializează”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.  

Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea în urma infecțiilor sau a bolilor imune.

„În funcție de cauză, incidența miocarditei și pericarditei pe teritoriul SEE variază de la 1 la 10 din 100.000 de persoane pe an. Simptomele miocarditei și pericarditei sunt variate, însă includ adesea dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate și durere în piept. Acestea se ameliorează de obicei de la sine sau în urma tratamentului”, transmite sursa citată.

PRAC încurajează toți profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze toate cazurile de miocardită sau pericardită, precum și orice alte reacții adverse apărute la persoanele vaccinate.

Pacienții care prezintă, după vaccinare, simptome precum dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate și durere în piept trebuie să se adreseze medicului.

„EMA colaborează îndeaproape cu alte autorități din domeniul medicamentului, inclusiv cu autoritatea în domeniul medicamentului din Israel. Orice date noi care devin disponibile vor fi introduse în evaluarea continuă a PRAC, iar EMA își va actualiza recomandările în funcție de necesități”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe