Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Raport EMA: medicamente recomandate pentru uz uman, în 2023

de Florentina Ionescu - ian. 17 2024
Raport EMA: medicamente recomandate pentru uz uman, în 2023

Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA a dat publicității în 16 ianuarie a.c. un raport cu cele mai importante informații despre medicamente aprobate în anul 2023.

Astfel, în prezentarea raportului se arată că anul trecut EMA a recomandat 77 de medicamente pentru „marketing authorization” (adică aprobarea pentru ca acele medicamente să fie vândute într-un stat sau mai multe state ale Uniunii Europene). 

Dintre acestea, 39 de medicamente au avut o substanță nouă activă care nu fusese niciodată autorizată, înainte de acest lucru, în Uniunea Europeană. Printre acestea există un număr mare de medicamente care ies în evidență datorită contribuției lor la menținerea sănătății publice sau datorită inovației în domeniu pe care acestea o reprezentau. 

Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat două vaccinuri pentru a proteja împotriva infecțiilor tractului respirator inferior cauzate de virusul sincițial (RSV). Totodată, agenția a recomandat primul produs medicinal de terapie avansată care folosea o tehnologie de ultimă generație pentru „editarea” genelor, cunoscut sub numele de CRISPR/Cas9 pentru a trata două boli rare de sânge. 

În documentul publicat în ianuarie 2024 ce a analizat situația de anul trecut sunt incluse cifre și date despre autorizarea medicamentelor și despre selecția noilor tratamente care au reprezentat un progres semnificativ în aria lor terapeutică, potrivit www.ema.europa.eu

Câteva informații extrase din raportul pe 2023: Agenția Europeană pentru Medicamente a avut recomandări pentru autorizarea unor noi medicamente anul trecut: 

  • 77 de opinii pozitive – printre acestea, 39 de noi substanțe active; 17 medicamente orfane, 8 biosimilare, 14 medicamente generice, 3 evaluări accelerate, 1 aprobare sub circumstanțe excepționale. 
  • 3 opinii negative 
  • 19 retrageri ale aplicațiilor pentru anumite medicamente 

Autorizarea noilor medicamente este esențială pentru a adresa problema sănătății publice, întrucât aceste medicamente înseamnă noi oportunități de a trata anumite boli, se arată în documentul Agenției Europene pentru Medicamente. Mai jos prezentăm o selecție mică a medicamentelor recomandate spre aprobare în 2023, care reprezintă un progres semnificativ în aria lor terapeutică: 

Cancer: Columvi (glofitamab) și Tepkinly (epcoritamab) pentru tratamentul limfomului non-Hodgkin cu celule B; Elrexfio (elranatamab) pentru tratamentul pacienților adulți cu mielom multiplu refractar; și multe altele. 

Boli cardiovasculare: Aqumeldi (enalapril maleate) pentru tratamentul insuficienței cardiace la copii, de la naștere și până la cei puțin sub 18 ani; Camzyos (mavacamten) pentru tratamentul cardiomiopatia hipertrofică simptomatică obstructivă. 

Hematologie: Casgevy (exagamglogene autotemcel) – pentru tratamentul unei forme de beta-talasemie și pentru anemia severă cu celule în seceră. 

Metabolism: Loargys (pegzilarginase) – pentru tratamentul hiperargininemiei, o boală rară. 

Neurologie: Skyclarys (omaveloxolone) – pentru tratamentul ataxiei Friedreich, o boală ereditară. 

Citiți și: Prima terapie de editare genică – aprobată și în Europa 

Vaccinuri: Abrysvo (bivalent, recombinant) – vaccin menit să protejeze sugarii și copiii mici, prin intermediul imunizării mamei în timpul sarcinii și să protejeze adulții de la vârsta de 60 de ani în sus împotriva infecțiilor tractului respirator inferior cauzate de virusul respirator sincițial (VRS); și Arexvy (recombinant, adjuvant) – primul vaccin pentru imunizarea activă, pentru a proteja adulții de 60 de ani și peste împotriva infecțiilor tractului respirator inferior cauzate de VRS. 

Citiți și: FDA aprobă primele terapii genice pentru siclemie 

Vaccinuri împotriva COVID-19: un nou vaccin, Bimervax, a fost recomandat ca booster în cazul persoanelor de 16 ani și peste care au fost vaccinate anterior cu un vaccin împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager. 

Evaluări accelerate – trei medicamente au primit recomandare pentru autorizarea de punere pe piață ca urmare a unei evaluări accelerate, în 2023. Unul este pentru cancer - Talvey (talquetamab); următoarele sunt vaccinuri: Abrysvo (bivalent, recombinant) și Arexvy (recombinant, adjuvant). 

Raportul complet poate fi descărcat de la acest link, de pe site-ul EMA. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe