Newsflash
Internaționale

Dieta strămoșilor, bogată în carbohidraţi

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 16 2021
Dieta strămoșilor, bogată în carbohidraţi

Studiul microbiomului oral a arătat prezenţa unor bacterii care se leagă de amilaza salivară.

salad-2756467_1920Contrar opiniei că neandertalienii aveau o dietă carnivoră, cercetătorii au ajuns la concluzia că alimentaţia lor includea porţii consistente de carbohidraţi pentru a susţine necesarul energetic al organismului, arată un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Analizând microbiomul dentar de acum 10.000 de ani, dar și pe cel provenit de la un neandertalian care a trăit acum 100.000 de ani în Serbia – este cel mai vechi genom reconstruit al unui microbiom oral – cercetătorii au identificat un grup aparte de Streptococi, care au capacitatea de a se lega de amilaza salivară.

Această enzimă eliberează zahărul din amidonoase, mai ales din amidonoasele gătite. Studiul sugerează că acești microbi au fost moșteniţi de strămoșii noștri din timpuri și mai vechi și că amilaza a fost prezentă în dieta primilor oameni, care găteau hrana într-o mai mare măsură decât se credea până acum.

Comentând rezultatele studiului, antropologul Christina Warinner de la Universitatea Harvard a explicat că deși este clar că strămoșii noștri vânau, este totuși aproape imposibil ca hrana lor să fie formată doar din carne și că cel mai probabil aceștia aveau o dietă mixtă.

Astfel, nutriţioniștii moderni care recomandă o dietă bazată pe obiceiurile strămoșilor, precum dieta Paleo, bazată pe carne, legume verzi, recomandând evitarea consumului de cereale și amidon, nu au dreptate în totalitate.


Notă autor:

https://www.pnas.org/content/118/20/e2021655118
https://www.sciencemag.org/news/2021/05/neanderthals-carb-loaded-helping-grow-their-big-brains

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe