Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Unele diete low carb sunt mai bune, pe termen lung, pentru scăderea în greutate

de Florentina Ionescu - ian. 5 2024
Unele diete low carb sunt mai bune, pe termen lung, pentru scăderea în greutate

Un studiu recent arată că dietele cu un conținut sărac de carbohidrați sunt mai bune, pe termen lung, pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Cercetătorii au analizat mai bine cinci diete sărace în carbohidrați, punând accentul pe diferiți nutrienți și pe calitatea acestora, pentru a vedea care dintre cele cinci planuri alimentare oferă rezultate mai bune pe termen lung în ceea ce privește scăderea în greutate, scrie New Atlas. Rezultatele studiului lor subliniază importanța calității dietei atunci când alegem o dietă săracă în carbohidrați pentru a menține o greutate corporală sănătoasă. 

Unele dovezi (obținute în studii anterioare) sugerează că o dietă low-carb poate îmbunătăți sănătatea metabolică și poate ajuta oamenii să slăbească mai rapid, în comparație cu un plan alimentar săract în grăsimi. Totuși, până acum s-au făcut prea puține cercetări în direcția efectului pe care îl are dieta săracă în carbohidrați, pe termen lung, asupra controlului greutății corporale. 

În cadrul unui studiu nou, cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au comparat cinci diete sărace în carbohidrați, fiecare punând accentul pe diferiți macronutrienți și pe calitatea acestor macronutrienți, pentru a vedea care dietă a fost mai bună pentru modificarea masei corporale pe termen lung. Cercetarea aceasta a „disecat” practic dietele sărace în carbohidrați și le-a oferit cercetătorilor o abordare mai nuanțată asupra modului în care compoziția acestor diete poate influența sănătatea în decursul anilor. 

Cercetătorii au folosit date obținute din trei studii prospective, de mari dimensiuni, din Statele Unite ale Americii. Ei au analizat dietele și masa corporală a 123.332 de adulți sănătoși între anii 1986 și 2018. Vârsta medie a participanților a fost de 45 de ani, iar dintre aceștia, 83,8% eray femei. Fiecare participant a furnizat informații (autoraportate) cu privire la dieta sa și la greutate sa, la fiecare patru ani. 

Cercetătorii au clasificat dietele participanților pe baza modului în care au aderat la cele cinci categorii de diete low-carb studiate: 

  1. dietă în totalitate low-carb (care pune accentul pe un aport general sărac în carbohidrați); 
  2. dietă low-carb bazată pe produse de origine animală (care pune accentul pe proteine și grăsimi de origine animală); 
  3. dietă low-carb bazată pe produse de origine vegetală (care pune accentul pe proteine și grăsimi de origine vegetală); 
  4. dietă low-carb sănătoasă (care pne accentul pe proteine pe bază de plante,pe grăsimi sănătoasă și pe cât mai puțini carbohidrați rafinați);
  5. și dietă low-carb nesănătoasă (care pune accentul pe proteine de origine animală, grăsimi nesănătoase și carbohidrați care provin din surse nesănătoase – pâinea procesată și cerealele procesate). 

Cercetătorii au descoperit că rezultatele în cadrul celor trei cohorte studiate au fost în mare parte consecvente: dietele cu scoruri mai mari (dieta în totalitate low-carb; dieta low-carb bazată pe produse animale; dieta low-carb nesănătoasă) au fost asociate fiecare cu o creștere mai mare în greutate, iar o dietă low-carb sănătoasă a avut un scor mai mare, însemnând că a fost asociată cu o creștere mai mică în greutate (deci mai puține kilograme acumulate în decursul anilor). 

Aceste asocieri au fost cele mai pronunțate în cazul participanților cu vârsta sub 55 de ani, celor care erau supraponderali sau obezi și asupra celor care erau și/sau mai puțini activi din punct de vedere fizic. 

Aceste rezultate sugerează că, de fapt, calitatea dietelor low-carb ar putea îndeplini un rol esențial în schimbările greutății corporale pe termen lung. Doar acele diete care pun accentul pe proteine de înaltă calitate, pe grăsimi de calitate și pe carbohidrați din cereale integrale și din alte alimente pe bază de vegetale au fost asociate cu acumularea unui număr mai scăzut de kilograme. 


Notă autor:

Fotografie de la Ella Olsson: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fructe-prepararea-hranei-servire-boluri-1640770/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe