Newsflash
Internaționale

Anumiți îndulcitori artificiali alterează microbiomul

de Florentina Ionescu - aug. 22 2022
Anumiți îndulcitori artificiali alterează microbiomul

Potrivit unui studiu nou, anumiți îndulcitori artificiali alterează microbiomul și glucoza din sânge.

O cercetare a scos la iveală că zaharina și sucraloza au cel mai mare impact asupra microbiomului în cadrul unui trial care a testat patru îndulcitori artificiali diferiți, scrie newatlas.com

indulcitori artificiali risc de cancer mai mare

Un studiu nou a investigat efectele a patru îndulcitori artificiali frecvent folosiți, fiind vorba despre efectele acestora asupra microbiomului intestinal la oameni. Rezultatele obținute au scos la iveală că aceștia nu doar că duc la modificări distincte în compoziția bacteriilor din intestin, ci totodată îndulcitori pot altera toleranța la glucoză a unei persoane și nivelul glocozei din sânge (glicemia).

Îndulcitorii artificiali, cunoscuți și ca îndulcitori fără valoare nutritivă, există de aproape 150 de ani, precizează sursa menționată. Zaharina, de exemplu, este folosită ca înlocuitor al zahărului de peste un secol, după ce a fost descoperită accidental de un chimist la Universitatea Johns Hopkins, în 1879.

Se crede că aceste substanțe chimice sunt, în general, inerte, neavând efecte metanolice. Dar în ultimii ani, oamenii de știință au început să suspecteze că acești îndulcitori artificiali ar putea să aibă un impact asupra sănătății noastre în moduri diferite, începând de la creșterea riscului de a dezvolta cancer până la creșterea predispoziției de îngrășare.

Numeroase studii au apărut în ultimii 10 ani, analizând în mod specific aceste efecte ale îndulcitorilor artificiali asupra microbiomului intestinal, dar vasta majoritate a acestor cercetări a fost condusă pe animale. Așa că încă este neclar modul în care aceste substanțe chimice afectează microbiomul la oameni și puținele studii efectuate până la această dată au oferit rezultate relativ discordante, arată site-ul menționat.

Aceest studiu nou a recrutat 120 de voluntari care nu aveau istoric recent de consum în ceea ce privește orice fel de îndulcitor artificial. Deoarece îndulcitorii artificiali sunt prezenți în toate tipurile de produse alimentare, cercetătorii au fost nevoiți să caute în rândul a peste 1000 de subiecți înainte de a găsi o cohortă mică.

Grupul a fost împărțit în mod aleator în șase grupuri mai mici. Patru grupuri de persoane care foloseau îndulcitorii artificiali (testând fie aspartamul, zaharina, stevia ori sucraloza) și două grupuri de control (un grup menit să testeze glucoza, iar celălalt fără niciun fel de intervenție).

Preț de două săptămâni, fiecare participant și-a suplimentat mesele cu pliculețe din îndulcitorul care i-a fost alocat. Au fost luate probe de scaun înainte, în timpul și după intervenție, iar apoi au fost conduse teste de sânge și teste de toleranță la glucoză.

„În rândul subiecților care au consumat îndulcitorii fără valoare nutritivă, noi am putut identifica modificări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor din intestin, și moleculele pe care aceștia le secretă în sângele periferic”, a explicat autorul senior al studiului, Ean Elinav.

 

„Acest lucru pare să sugereze că microbii din intestine în ce privește corpul uman sunt mai degrabă responsivi la fiecare dintre acești îndulcitori. Când am analizat consumatorii îndulcitorilor non-nutritivi ca grupuri, noi am descoperit că doi dintre îndulcitorii fără valoare nutritivă, zaharina și sucraloza, au avut un impact semnificativ mai mare asupra toleranței la glucoză în rândul adulților sănătoși. În mod interesant, modificările în rândul microbilor au fost în mare măsură corelate cu alterările ntate în răspunsurile glicemice ale oamenilor”, a mai spus Eran Elinav.

Pentru a investiga dacă modificările microbiomului au cauzat în mod direct alterări în toleranța la glucoză, cercetătorii au luat probe din microbiom de la voluntarii umani și le-au transplantat apoi la șoareci. 

Efectele asupra animalelor au fost covârșitoare, observându-se că microbiomul alterat de la oameni a influențat în mod direct răspunsurile glicemice ale animalelor studiate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe