Newsflash
Internaționale

Imaginea sistemului sanitar din Afganistan, în contextul violențelor din prezent

de Florentina Ionescu - aug. 16 2021
Imaginea sistemului sanitar din Afganistan, în contextul violențelor din prezent

Pe măsură ce violențele ating cote alarmante în Afganistan, accesul la serviciile medicale este foarte limitat, relatează presa străină.

Într-o amplă analiză semnată de echipa Médecins Sans Frontières se arată că violențele din Afganistan afectează populația. Oamenii au accesul limitat la îngrijirile medicale, din ce în ce mai multe persoane sunt ucise și rănite de gloanțe, dar și de explozii. 

sistem sanitar afganistan violente

În trei dintre zonele în care lucrează echipa Médecins Sans Frontières (MSF), Lashkar Gah (provincia Helmand) și Kandahar, și Kunduz, aceste consecințe au fost resimțite acut de populația civilă.

„Situația în această țară s-a deteriorat până la punctul în care, în unele orașe precum Lashkar Gah și Kunduz, facilitățile medicale sunt la limită. Noi continuăm să tratăm pacienții în toate proiectele noastre, în circumstanțe cumplite și ne-am adaptat activitățile medicale pentru a răspunde nevoilor acute”, a declarat Laura Bourjolly, manager în acțiuni umanitare ale MSF în Afganistan.

În Lashkar Gah, unde MSF acordă sprijin spitalului Boost, luptele intense se desfășoară în oraș de mai multe săptămâni, iar personalul medical tratează urgențele chirurgicale, de interne și obstetricale.

Echipa stă în spital pentru a trata pacienții, în timp ce atacuri cu rachete și mortiere, cât și atacuri aeriene au loc la distanțe foarte mici de spital. În data de 9 august, o rachetă a explodat în incintă, foarte aproape de camera de gardă, dar din fericire nu au existat victime.

Sunetele războiului afectează personalul medical și este foarte greu ca specialiștii să doarmă în aceste condiții. Recent, echipele MSF din Boost au tratat mulți pacienți răniți în război și au efectuat 20 de intervenții chirurgicale într-o singură zi. Multe persoane au abandonat orașul și, în ultimele zile, echipele MSF au observat o reducere semnificativă a numărului de pacienți care vin la spital pentru îngrijiri medicale.

În luna iulie, când violențele s-au intensificat, spațiul de birouri al MSF a fost transformat într-o unitate de tratare a traumatismelor, cu 25 de paturi, iar echipele de medici au acordat îngrijiri persoanelor rănite în urma exploziilor, rănite de gloanțe și de şrapnele. Între 1 și 9 august, 127 de pacienți au fost tratați pentru răni cauzate de gloanțe și de explozii, printre care 27 de copii cu vârste sub 16 ani. Articolul complet este disponibil la acest link.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/image/3317610/free-photo-image-afghanistan-cc0-childhood

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe