Newsflash
OPINII

„Lebedele negre” de azi

de Dr. Valentin PANTEA - oct. 20 2023
„Lebedele negre” de azi

În ziua de astăzi vedem tot mai multe „lebede negre”. Evenimente, situații și reacții pe care le credeam imposibile și despre care realitatea demonstrează contrariul.

Expresia „lebăda neagră” derivă dintr-o zicere latină, cea mai veche apariţie cunoscută fiind atribuită poetului roman Juvenal, care în Satirele lui folosește expresia cu sensul „așa ceva nu există”. Atunci, toate lebedele cunoscute erau albe, deci „lebăda neagră” se presupunea că nu există. Exploratorii olandezi au fost primii europeni care au văzut lebede negre, în Australia de Vest, în secolul al XVII-lea, obligând astfel redefinirea conceptului „lebăda neagră”. Ca urmare, termenul s-a metamorfozat ulterior pentru a defini ceva perceput ca fiind imposibil și despre care realitatea demonstrează ulterior contrariul.

Actualmente, termenul a fost dezvoltat de Nassim Nicholas Taleb în cartea sa din 2001, Fooled by Randomness, care se referea la anumite evenimente financiare imprevizibile, abrupte și cu efect major în piaţa financiară. În 2007, în cartea sa The Black Swan, N.N. Taleb a extins metafora asupra evenimentelor din afara pieţelor financiare, considerând aproape toate descoperirile știinţifice majore, evenimentele istorice și realizările artistice drept „lebede negre” – nedirecţionate, neprevăzute și cu efecte majore.

În istoria recentă, evenimente de tipul „lebăda neagră” au fost considerate Primul și al Doilea Război Mondial, dizolvarea Uniunii Sovietice cu dărâmarea Zidului Berlinului, atacurile din 11 septembrie 2001 (îmi amintesc că eram rezident de gardă la Pediatrie și nu credeam ce se întâmplă, pentru că nu reușeam să înţeleg faptele), apariţia computerului personal, a internetului... O menţiune: chiar dacă lebăda e „neagră”, nu trebuie să fie neapărat un eveniment negativ!

Adepţii falselor teorii

Istoria contemporană reţine ca eveniment de tipul „lebăda neagră” pandemia de COVID: a fost imprevizibilă, anormală (ieșită din tipare) și cu efecte majore, obligându-ne să ne schimbăm stilul de viaţă. Personal, pot să spun că am fost surprins să văd atâta încrâncenare, iniţial în negarea pandemiei. În timp ce existau deja mii de decese și sute de mii de oameni  internaţi la terapie intensivă, unii negau, iniţial, existenţa și, ulterior, gravitatea infecţiei COVID și se revoltau împotriva măsurilor de izolare și a purtării măștii.

Ulterior, atacurile s-au dat împotriva vaccinului împotriva COVID-19, fiind susţinute, din păcate, și de falși experţi. Pot spune că pentru mine aceste reacţii au fost niște „lebede negre”. Niciodată nu mi-aș fi închipuit că se pot dezlănţui atâtea energii negative pentru a combate experţii în domeniu. Și nici că vor exista atâţia care vor da crezare acestor false teorii crezând în existenţa unei Oculte Mondiale care-a pus gând rău omenirii.

IA și încălzirea globală

Recent a mai apărut o posibilă „lebădă neagră”: inteligenţa artificială (IA). Chiar dacă era oarecum așteptată și poate chiar firească, se consideră că impactul ei va fi major și rapid, mult mai important decât revoluţia industrială provocată de apariţia motorului cu aburi. Rămâne de văzut cum vom reuși să asimilăm această IA și să o folosim în mod util (dacă vom refuza să o asimilăm vom fi excluși din evoluţia societăţii). Sigur, această „lebădă neagră” va influenţa masiv și medicina actuală și viitoare. De exemplu, s-ar putea ca în viitorul apropiat fiecare pacient să aibă acasă un robot cu rol de medic personal.

Încălzirea globală, chiar dacă va avea un impact major asupra civilizaţiei actuale, nu este o „lebădă neagră”, întrucât era previzibilă. Dar măcelul produs recent de Hamas este o altă „lebădă neagră” contemporană. Acest măcel a fost imprevizibil pentru marea parte din populaţie, a fost anormal prin cruzimea de care au dat dovadă teroriștii (execuţii sumare, decapitarea copiilor etc.) și sigur va duce la schimbări politice importante.


Notă autor:

Foto: Rawpixel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe