Newsflash
Internaționale

India aprobă primul vaccin anti-COVID pe bază de ADN

de L. Budin - sept. 6 2021
India aprobă primul vaccin anti-COVID pe bază de ADN

Vaccinul indian pe bază de ADN, care se administrează în trei doze, a primit aprobare pentru utilizare de urgență din partea Agenției medicamentului din țara respectivă și va utilizat din această lună.

Societatea indiană Zydus Cadila a dezvoltat vaccinul anti-COVID numit ZyCov-D, care funcționează cu plasmide – molecule deADN circular. Acestea conțin secvența principalului antigen al virusului SARS-CoV-2, proteina spike. Obiectivul este același: stimulare producției de anticorpi în organismul uman, informează canalul de televiziune LCI.

vaccinare-anticovid1

Injectare fără ac

Vaccinul se administrează în trei doze, la interval de 28 de zile, și se injectează fără ac. Fiolele pot fi conservate la o temperatură de 25°C, preț de 3 luni.

Conform BBC, citat de LCI, un studiu intermediar arătat că eficacitatea serului este de 66% pentru a preveni formele simptomatice ale COVID-19.

O plasmidă, explică LCI, este o moleculă de ADN circular separată de cromozomi și care se replică autonom.

Vaccinul ZyCov-D folosește plasmidele pentru a stimula producția de anticorpi contra proteinei spike, pe care virusul o utilizează pentru a se fixa și a penetra celulele umane.

Compania indiană spune că primele doze vor fi administrate în India în septembrie și că plănuiește să producă circa 50 de milioane de doze până la anul.

Teste în curs

Conform BBC, în lume se folosesc deja vaccinuri pe bază de ADN, în medicina veterinară. Serurile de acest tip nu au fost însă eficace pentru a produce o imunitate durabilă la oameni.

Fabricantul indian dă asigurări că serul său a fost testat pe 28.000 de voluntari, în mai mult de 50 de centre la nivel național, inclusiv pe 1.000 de tineri cu vârste între 12 și 18 ani. În această ultimă grupă de vârstă, vaccinul ar fi „sigur și foarte bine tolerat”, conform reprezentanților companiei indiene.

Pe de altă parte, studiile despre eficacitatea serului nu au apărut în nicio publicație științifică și nici nu au fost analizate de comunitatea medicală, arată revista Nature. Compania Zydus Cadila spune însă că testele sunt încă în curs și că rezultatele vor fi publicate curând.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe