Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Mai puțin de 10% dintre cei cu COVID-19 au simptome gastrointestinale

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 8 mai 2020, ora 11:04

Potrivit unei metaanalize care a fost publicată online în 4 martie, în jurnalul „Gastroenterology”, simptomele gastrointestinale sunt întâlnite la mai puțin de 10% dintre pacienții cu COVID-19.

Dr. Shahnaz Sultan de la Universitatea Minnesota din Minneapolis și colegii săi au efectuat o căutare sistematică în literatura de specialitate, pentru a identifica studiile care descriu informații referitoare la sistemul gastrointestinal și la manifestările de la nivelul ficatului în cazul COVID-19.

simptome-greata-covid-19

Prevalența unor simptome precum diareea, greața, vărsăturile și durerea abdominală a fost analizată, pe lângă un test care a vizat anomaliile în privința funcției hepatice (LFT - liver function test).

Această metaanaliză a fost efectuată pe 47 de studii cu 10.890 de pacienți unici. Cele mai multe studii au implicat pacienți spitalizați. Cercetătorii au descoperit că estimările de prevalență pentru simptomele gastrointestinale au fost 7,7%, 7,8% și 2,7% pentru diaree, greață/vărsături și, respectiv, durere abdominală. Prevalența observată în ceea ce privește anomaliile de la nivelul ficatului a fost de 15,0% și, respectiv, de 15,0% atât pentru aspartataminotransferază, cât și pentru alaninaminotransferază.

Potrivit medicalxpress.com, diareea, greața/vărsăturile și anomaliile unor caracteristici ale funcției hepatice au fost mai prevalente în țările din afara Chinei, iar diareea a fost raportată în rândul a 18,3% dintre pacienți. Rapoartele referitoare la simptome gastrointestinale izolate au fost rare.

Recomandări

Pe baza acestor descoperiri, autorii studiului recomandă evaluarea informațiilor despre contactul apropiat cu risc înalt și un istoric detaliat al simptomelor de COVID-19 în rândul pacienților neinternați cu debut recent al diareei.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: pacienti cu COVID-19 studiu covid simptome covid cazuri covid-19 simptome gastrointestinale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.