Newsflash
Știri

Investigație ce permite diagnosticarea afecțiunilor hepato-biliare

de Dorina Novac - mai 3 2023
Investigație ce permite diagnosticarea afecțiunilor hepato-biliare

Colangio-RMN reprezintă o investigație imagistică non-invazivă, neiradiantă, utilă în examinarea patologiilor sistemului biliar și pancreatic.

Avantajul unei asemenea investigații este dat de posibilitatea diagnosticării și evaluării patologiilor extraductale (nu doar a celor din căile biliare) și parenchimatoase (ale organelor cavității abdominale – ficat, pancreas, splină, rinichi).

Spitalul Victor Babes

„Colangio-RMN (colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică) se recomandă pentru identificarea anomaliilor congenitale la nivelul căilor biliare, leziunilor chistice pancreatice, identificarea unor traume la nivel pancreatic sau biliar, în cazul unor suspiciuni de pancreatită cronică, litiază coledociană, cancerul căilor biliare, canale biliare și pancreatice blocate sau îngustate. În plus, investigația este utilă în evaluarea pre sau postoperatorie a drenajului biliar, oferind o vizualizare optimă a ductelor biliare și a posibilelor variații anatomice”, au menționat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Citește și: Un nou tip de substanță de contrast pentru RMN

Investigația poate fi făcută cu sau fără administrare de substanță de contrast intravenos. Comparativ cu alte metode de investigare a căilor biliare sau ale pancreasului, RMN-ul are o acuratețe foarte ridicată, putând scoate în evidență chiar și cele mai mici leziuni, greu de detectat prin alte metode. Cu alte cuvinte, oferă un diagnostic de precizie.

Pregătirea pentru Colangio-RMN presupune „post alimentar” cu minimum 6 ore înaintea examinării, pentru a reduce secrețiile abdominale, dar și pentru distensia vezicii biliare.

În medie, durata unei asemenea proceduri imagistice este de aproximativ 45 de minute și nu necesită internare.

Colangio-RMN se poate realiza în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe