Newsflash
Știri

IUBCvT Târgu Mureş anunță prima implantare a unei inimi artificiale la copil

de L. Budin - sept. 28 2023
IUBCvT Târgu Mureş anunță prima implantare a unei inimi artificiale la copil

Este a patra implantare a unei inimi artificiale reușită în acest an și prima din România la un copil, subliniază prof. dr. Horațiu Suciu.

Prof. dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, anunţat realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la o pacientă de 17 ani. Specialistul a fost asistat de o echipă a IUBCvT şi de prof. dr. Svetozar Putnik, din Belgrad

Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Și așa este. Am mers azi dimineață la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă”, a scris specialistul. „Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață. Și operația a reușit. Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil”,  arată prof. dr. Horațiu Suciu, pe contul său de Facebook.

Specialistul le-a mulțumit colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureș și profesorului Putnik. 

Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european in domeniul transplantarii cardiace a fost alături de noi și a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureșeană”, a adăugat dr. Horațiu Suciu.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a mărturisit că, la plecarea spre casă, a privit spre locul unde se va construi noul Institut al Inimii. 

Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”, se mai arată în postare. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Horațiu Suciu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe